Ovo su tri prijedloga za Hastahanu: Glasajte za najbolji

9
Radiosarajevo.ba
Ovo su tri prijedloga za Hastahanu: Glasajte za najbolji
Foto: Općina Centar / Tri rješenja za park Hastahana

Tri najbolje rangirana idejna rješenja koja je odabrao žiri Međunarodnog inovacijskog izazova na osnovu Poziva za podnošenje ideja za javni park "Hastahana" u Sarajevu, sada su otvorena za online glasanje građana. Stručni žiri je odabrao ova tri rješenja od 79 idejnih rješenja prijavljenih na pomenuti poziv.

3D vizualni prikazi, kratki opis i video-ilustracije za tri pobjednička idejna rješenja mogu se vidjeti u nastavku.

Građani Sarajeva se pozivaju da glasaju za idejno rješenje odabirom opcije "Glasajte" u okviru idejnog rješenja kojem žele dati svoj glas.

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Glasanje je otvoreno do 15. maja 2022. godine.

Ovo je završna faza participativne transformacije javnog parka "Hastahana", a Općina Centar namjerava tokom 2022. godine podržati realizaciju idejnog rješenja koje će dobiti najveći broj glasova javnosti.

Javno glasanje završava 15.5.2022 u 23:59 sati, a klikom OVDJE možete glasati.

Njegovanje javnog života parka Hastahana

Smješten između različitih sadržaja - bolnice, stambenih, poslovnih i upravnih dijelova Sarajeva - Hastahana park svojom izdašnom veličinom čini značajan dio ove urbane četvrti.

Imajući duboko poštovanje prema prošlosti i sadašnjoj vrijednosti parka, kao i okolnim otvorenim prostorima, ovaj dizajn za park Hastahana predlaže novu prilagodljivu i inkluzivnu urbanu platformu, s ravnotežom između fiksnih i fleksibilnih sadržaja.

Novo srce grada nalazi se u centru parka - osvježavajuća, jedinstvena scena za društvena okupljanja koja se može fleksibilno transformirati kako bi zadovoljila različite namjene i potrebe, koju karakterizira toplo popločanje glinenim ciglama i elegantno povišeno prstenasta struktura. Oreol ne samo da predstavlja urbanu skulpturu, već strateški podržava javni život na više načina - on je element za igru s vodom, filmsko platno, izvor svjetla ili struktura za sjenilo.

Park i trg Hastahana

U gradu poput Sarajeva, gdje se različiti slojevi stoljećima preklapaju, kontekst i tragovi predstavljaju i rane i zacjeljivanje. Kroz pokušaj da se savlada duh izgubljenog spomenika vitalnošću, prostor Hastahane podsjeća na holističku priču o gradu nakon njegovih recentnih tragedija.

Dizajn ima za cilj prevazilaženje trenutnih izazova lokacije i stvaranje ekološki i društveno održivog javnog prostora koji pamti i evocira svoj jedinstveni karakter. Dakle, ima za cilj da postane urbani katalizator koji će posjeduje moć da inspiriše ne samo bližu okolinu, već i čitav grad.

Koncept je strukturiran oko ideje redefiniranja postojeće praznine srušene otomanske 'Hastahane' kao gradskog trga i stvaranja pristupačnosti okolnom kontekstu. Ima za cilj da na ovaj način ponovo prostorno uredi i komemorira izgubljeno naslijeđe stvaranjem elegantne strukture nadstrešnice koja funkcionira kao zaštićeni galerijski prostor, uokvirujući i naglašavajući prazninu. Dakle, ima za cilj da modernom gradu donese skromnu znamenitost u kojoj se mogu održavati izložbe, umjetnička događanja, koncerti i festivali.

Žalfija

Novi park Hastahana otvoren je svakom građaninu Sarajeva. Ovaj park je neuralgična tačka grada i treba da postane zeleniji javni prostor fokusiran na ljude.

Na glavni trg nastavlja se novi amfiteatar koji ima zeleni krov ispunjen biljkama žalfije. Naši preci vjeruju da će "biljka žalfije biti zdrava kada je sve dobro, a uvenuti će kada stvari krenu loše". Pa počnimo liječiti ovaj veličanstveni prostor Hastahane!

Novi Hastahana park je zamišljen kao mjesto susreta u kojem će se svi građani osjećati ugodno.

Park je podijeljen u 4 zone: Glavni trg i amfiteatar, sportski teren, igralište i skulptura i skate bowl. Ostale komplementarne oblasti su: ulazni trg, zid za penjanje, kafić, park za pse, prostor za piknik i platforma za meditaciju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije