Oštar odgovor uprave Hoteli Ilidža Mandiću i Konakoviću: Nanijeli ste nam štetu

Radiosarajevo.ba
Oštar odgovor uprave Hoteli Ilidža Mandiću i Konakoviću: Nanijeli ste nam štetu
Foto: Hoteli ilidža / Hotel 'Terme'

'Hoteli Ilidža' su demantovali tvrdnje ministra komunalne privrede i infrastrukture Srđana Mandića da je ovaj hotelski kompleks priključen na dvojni sistem vodosnadbijevanja, te da bunar koji koriste u vlasništvu sarajevskog preduzeća' Vodovod i kanalizacija'.

Vlada KS na Bjelašnici otkrila detalje o kriminalu u javnim preduzećima u Sarajevu

Podsjetili su da su ih reduckije vode iz 2017. godine primorale da pronađu alternativu u snadbijevanju vodom.

"U toku 2017. godine dolazilo je, i to u vrijeme turističke sezone, do redukcija vode, a što je prouzročilo ogromnu materijalnu štetu u vidu gubitka prihoda u iznosu od 1.540.371,66 maraka u koji nije uračunat PDV, pa je lako izračunati da je država izgubila iznos od 261.863,182 maraka na ime PDV-a", istakli su.

Nagasili su da je njihovo rješenje nije bilo protuzakonito jer su, kako su naveli, osigurali urbanističku saglasnost, ivedbene projekte, elaborate i pribavili sve potrebne dokumente za korištenje pitke vode.

Saglasni su sa Vladom Kantona Sarajevo da 'Vodovod i kanalizacija' ne poduzimaju ništa kada je u pitanju problem vodosnadbijevanja dodavši:

"Privrednici, pa tako i 'Hoteli Ilidža', su prinuđeni doslovno raditi posao 'Vodovoda i kanalizacije' za koji je plaćen od strane građana i privrednih društva. S obzirom na to da su 'Hoteli Ilidža' pribavili potrebnu dokumentaciju i zaključili ugovor sa JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo o kontroli i pregledu vode iz bunara AB-2, jasno je da se ne radi ni o kakvim nelegalnim priključcima i neovlaštenoj potrošnji vode."

Tvrde da plaćaju Agenciji za vodno područje rijeke Save za korištenje vode iz bunara AB-2.

"Lažni su navodi da je u toku 2018. godine bilo ko iz 'Vodovoda i kanalizacije' dolazio i pokušavao kontrolisati vodovodne instalacije i sistem napajanja. Tek 2019. godine, tačnije nakon što je Elmedin Konaković izabran za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, predstavnici 'Vodovoda i kanalizacije' su počeli dolaziti u kontrole. Lažni su navodi iz članka da' Hoteli Ilidža' nisu dozvolili kontrolu vodovodnih instalacija iz sistema napajanja, te očitanje vodomjera, a gnusna je laž da je privredno društvo 'Hoteli ilidža' raskinulo plombe na vodomjerima", poručili su.

Također su saglasni sa Vladom Kantona Sarajevo u tome da 'Vodovod i kanalizacija' nema profesionalaca, stručnih ljudi koji će znati na odgovarajući način isključiti korisnika iz sistema, ako za to postoji pravni razlog.

"Ukoliko se na lokalitetu Ilidže gubi 20 do 40 litara vode u sekundi, to se, prvo, ne odnosi na 'Hotele Ilidža', a, drugo, uzrok tome može biti neodgovorno održavanje vodovodne mreže od Vodovoda i kanalizacije'. Postojanje sistema snabdijevanja vodom iz vlastitog bunara i rezervoara paralelno sa postojanjem snabdijevanja iz centralnog vodovodnog sistema 'Vodovoda i kanalizacije' nije zabranjeno, a što proizilazi iz člana 14. Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda Vlade Kantona Sarajevo objavljene u Službenim novinama KS br. 22/16", rekli su iz 'Hotela Ilidža'.

Ukazali su na to da su svojim postupkom - da pronađu alternativu u vodosnadbijevanju izašli u susret 'Vodovodu i kanalizaciji' jer ih nisu tužili za nanašene gubitke tokom redukcije vode od prije dvije godine kada su, kako su kazali, izgubili 1.540.371.66 maraka.

"Za razliku od 'Vodovoda i kanalizacije', 'Hoteli Ilidža' uložili su značajna sredstva u vlastitu vodovodnu infrastrukturu, a posebno u postrojenja i opremu za hlorizaciju vode. 'Vodovod i kanalizacija' je primitivnom metodom analize utvrdio da voda koju koriste 'Hoteli Ilidža' sadrži hlor, i na osnovu toga izveo zaključak da se radi o vodi iz centralnog sistema vodosnabdijevanja", saopšteno je.

Hoteli Ilidža su naveli i to da su obavijestili 'Vodovod i kanalizaciju' da koriste hlorizaciju, te da je ovo preduzeće prilikom kontrole 20. juna 2019. godine utvrdilo da voda koju koriste nije iz centralnog sistema Vodovoda i kanalizacije.

"Stoga je lažna informacija da je 'Vodovod i kanalizacija' analizom uzoraka iz rezervoara utvrdio da se radi o vodi iz njihovog sistema. Konačno, Vlada Kantona Sarajevo i resorni ministar bili su dužni, prije istupanja u javnosti, provjeriti tačnost informacija koje im je dostavio 'Vodovod i kanalizacija' u nadležnim inspekcijskim službama, koje su konstatovale da vodomjeri posjeduju plombe, da se u Hotelu 'Terme' koristi vlastiti rezervoar, koji zadovoljava sve standarde ispravnosti vode za piće. Kantonalna inspekcija je utvrdila da sastav vode u Hotelu 'Terme' koji se napaja vodom iz vlastitog rezervoara i sastav vode iz centralnog sistema 'Vodovoda i kanalizacije' nisu isti", istakli su u demantiju.

Prema navodima 'Hotela Ilidža', vodu iz sistema 'Vodovoda i kanalizacije' su koristili samo onda kada su morali čistiti vlastite rezervoare, a da pri tome nisu vršili bilo kakvu intervenciju na opremi koja pripada ovom preduzeću.

"Potrošnja vode u ovom periodu je evidentirana na vodomjerima i 'Hoteli Ilidža' će, kao i do sada, uredno plaćati potrošenu vodu. Notorna je laž da su 'Hoteli Ilidža' samoinicijativno otvorili vodu na ventilu koji je navodno, prethodno, isključen sa vodovodne mreže 'Vodovoda i kanalizacije'. 'Vodovod i kanalizacija' nije isključio hotel 'Terme' sa vodovodne mreže, pa se hotel nije mogao ni sam priključiti. Tačno je da je 'Vodovod i kanalizacija' dana 3.7.2019. godine pokušao da fizički isključi Hotel 'Terme' sa svoje vodovodne mreže, ali je isto tako tačno da je ovaj pokušaj protuzakonit s obzirom da nije ispunjen niti jedan uslov iz člana 67. stav 1. citirane Uredbe. Nadalje, 'Vodovod i kanalizacija' nema rješenje nadležne općinske službe za komunalne poslove za isključenje iz vodovodnog sistema, kako to jasno propisuje odredba stava 3. člana 67. navedene Uredbe", navedeno je u odgovoru ministru Mandiću.

Poručili su da imaju pravo da koriste komunalne usluge, kao i svi ostali u Kantonu Sarajevo, te da iza ovih tvrdnji ministra Mandića odnosno Vlade Kantona Sarajevo stoji "sasvim drugo" dodavši:

"Za vrijeme mandata gospodina Konakovića na mjestu predsjednika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Košarkaški savez je ostao dužan 'Hotelima Ilidža' oko 200.000 maraka. Isplatu tog iznosa gospodin Konaković je uslovljavao nezakonitom isplatom njegove lične provizije, što su 'Hoteli Ilidža' odbili."

Zbog navoda Vlade Kantona Sarajevo tvrde da su pretrpili veliku štetu u jeku turističke sezone.

Kako su naveli, niti jedan privredni subjekt u Kantonu Sarajevo nije izložen dobronamjernim kontrolama ddirigovnaim i medijski najavljenim od strane Konakovića kao 'Hoteli Ilidža'.

Ukazali su na to da Konaković dok je bio premijer Kantona Sarajevo nije predložio nijedan podzakonski akt koji nalaže Zakon o koncesijama Kantona Sarajevo zaključivši:

"Očigledno je da gospodin Konaković boluje od 'naknadne pameti', a da za vrijeme svog predsjedavanja Vladom Kantona Sarajevo nije radio svoj posao."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije