Opozicija pitala Nenadića: Zašto u ekspozeu nije spomenut trolejbus prema Vogošći

Radiosarajevo.ba
Opozicija pitala Nenadića: Zašto u ekspozeu nije spomenut trolejbus prema Vogošći
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Nenadić na Skupštini

Općinsko povjereništvo Naroda i Pravde Centar javno postavlja pitanje novoimenovanom premijeru Kantona Sarajevo, Mariju Nenadiću, zbog čega u svom ekspozeu, prilikom nabrajanja projekata iz oblasti saobraćaja, namjerno ili nenamjerno nije pomenuo rekonstrukciju i obnovu trolejbuske mreže do naselja Šip i Vogošće.

Upravo zbog toga, ovom prilikom, građane ovih naselja, ali i kompletnu javnost podsjećamo da je našom vijećničkom inicijativom, sa 33. sjednice Općinskog vijeća Centar, ova izuzetno značajna infrastrukturna aktivnost započeta. Tada je precizno navedeno pokretanje „Inicijative za obnovu i rekostrukciju trolejbuske mreže od raskrsnice kod bivše zgrade Američke ambasade do naselja Šip“. 

Obrazloženo je i kako bi se realizacijom ove inicijative uspostavio trolejbuski saobraćaj do ovog, novoizgrađenog, naselja koje svaki dan ima sve više stanovnika, te time ujedno i iskoristila postojeća infrastruktura, odnosno stubovi.

Istaknuto je i kako je korištenje trolejbusa i svih drugih prijevoznih sredstava na električni pogon u razvijenom svijetu ekološki najprihvatljiviji oblik gradskog prijevoza.

Naglašeno je i kako bi se Inicijativa mogla realizirati u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom saobraćaja i KJKP „GRAS“, u čijem bi poslovnom interesu bilo proširivanje korištenja gradskog prijevoza i do ovog naselja.

Rečeno je kako bi se njena realizacija mogla smatrati prvom fazom sanacije kompletne trolejbuske mreže na nekadašnjoj relaciji prema Općini Vogošća.

Potcrtano je i kako bi koristi od realizacije ove inicijative imali stanovnici novoizgrađenog naselja na Šipu, ali i svih drugih susjednih naselja, koji od okončanja agresije nemaju redovan gradski prijevoz.

„Neophodno je istaći i da bi se realizacijom ove inicijative značajno unaprijedio kvalitet života stanovnika, jer bi na najjeftiniji način bili uvezani sa svim drugim dijelovima grada. Posebno bi to bilo bitno učenicima, studentima, radno aktivnom stanovništvu, te penzionerima koji isključivo koriste subvencionirane kupone gradskog prijevoza. Sigurno bi to doprinijelo i smanjenju upotrebe vlastitih motornih vozila, koji su značajni uzročnici zagađenja zraka u našem gradu“, navedeno je, između ostalog, u njenom obrazloženju.

Narod i Pravda Centar naglašava kako je nakon ovoga ista inicijativa pročitana i pokrenuta na sjednici Skupštine KS, od strane zastupnika Naroda i Pravde, te da je u dogovoru sa resornim Ministarstvom saobraćaja usaglašeno njeno uvrštavanje u Prijedlog budžeta KS za ovu godinu, a što je i učinjeno kroz planirano zaduženje u iznosu od pet miliona eura.

U ime sugrađana, pomenutih naselja, koji jednoglasno podržavaju realizaciju ovog, za njih izuzetno važnog, projekta tražimo od premijera Nenadića da odmah ispravi pomenutu grešku, te nastavi sa planiranim aktivnostima na implementaciji ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

Građani i građanke opštine Vogošća ostali su neugodno iznenađeni slušajući ekspoze kandidata za premijera Vlade Kantona Sarajevo, Marija Nenadića. Kandidat za poziciju premijera Nenadić u obraćanju Skupštini Kantona Sarajevo izložio je svoj ekspoze, a u kojem nijednom riječju nije spomenuo već započeti projekat trenutne Vlade Kantona Sarajevo, a to je ponovno uspostavljanje trolejbuske linije na relaciji Sarajevo-Vogošća-Sarajevo, saopćeno je danas iz SDP-a.

„Građani/ke opštine Vogošća godinama čekaju da se obnovi trolejbuska mreža do Vogošće kojom bi se osiguralo bolje povezivanje opštine Vogošća sa gradskom jezgrom, a istovremeno i unaprijedio kvalitet i funkcionalnost javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo. Koristi od ove linije bi imali svi, a naročito stanovnici Vogošće, naselja Šip, kao i susjednih naselja koji nemaju redovno regulisane linije gradskog prevoza“, kazali su u SDP-u.

Prema najavama i izloženom ekspozeu, kandidat za premijera Vlade Kantona Sarajevo, Mario Nenadić u sklopu plana za Ministarstvo saobraćaja u svojim prioritetima ne navodi obnovu i uspostavu trolejbuske mreže do Vogošće. Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo iz reda Socijaldemokratske partije, Adnan Šteta, je predvidio zaduženje od pet miliona eura za proširenje i uspostavu trolejbuske mreže do Vogošće, i također najavio procedure javnih nabavki i izbora projektanta za izradu projektne dokumentacije.

Skandalozno je da se ovako bitan projekat za Kanton Sarajevo, a prvenstveno za Opštinu Vogošća, ne planira realizovati u mandatu nove Vlade Kantona Sarajevo i da se planira zaustaviti bilo kakav napredak u povezivanju Vogošće i Sarajeva.

OO SDP BiH Vogošća ovom prilikom apeluje i traži da se Vlada Kantona Sarajevo ozbiljno posveti svakom projektu koji će dovesti do uređenijeg, funkcionalnijeg i kvalitetnijeg javnog prevoza na području čitavog Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije