Općina Novo Sarajevo sufinansira Memorijalni centar Potočari sa 15.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Općina Novo Sarajevo sufinansira Memorijalni centar Potočari sa 15.000 KM
Foto: Općina Novo Sarajevo / Hasan Tanović i Hamdija Fejzić

Općina Novo Sarajevo i ove godine nastavlja pružati podršku radu Memorijalnog centra Potočari, u cilju prikupljanja, očuvanja i prezentacije historijskih činjenica koje su direktno povezane s događajima u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine. 

Tim povodom, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić potpisali su Ugovor o sufinansiranju rada Memorijalnog centra za 2024. godinu u iznosu od 15.000 KM.

Fejzić je istakao da ovo nije prvi put da Općina Novo Sarajevo pomaže rad Memorijalnog centra Potočari te da je to ustaljena praksa pružanja pomoći Memorijalnom centru i povratnicima.

Krug 99 i Čuvari Bosne: Konvencija "Bosna je naša - Bosanska" početkom jula u Sarajevu

Krug 99 i Čuvari Bosne: Konvencija "Bosna je naša - Bosanska" početkom jula u Sarajevu

"Ovo je jedan od načelnika koji najčešće dolazi i posjećuje Srebrenicu, škole i Memorijalni centar, a ova općina učestvuje i u Maršu mira, te u obilježavanju godišnjica genocida u Srebrenici", kazao je Fejzić.

Općina je više od tri godine potpisnica Memoranduma o razumijevanju kojim se ova lokalna zajednica obavezala na pružanje podrške radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine, a u svrhu realizacije aktivnosti u očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici kroz istraživačke i druge projekte.

"Da nema ove podrške od Općine Novo Sarajevo i načelnika Hasana Tanovića, da nema podrške iz Sarajeva mi ne bi bili u stanju, ne samo da radimo ovo što radimo, da rastemo i napredujemo, mi ne bi bili u stanju ni da opstanemo", istakao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Ističe da se zahvaljujući ovoj podršci i pomoći, mladićima i djevojkama koji su potomci žrtava genocida stvaraju nova radna mjesta i omogućavaju načini da ostanu i da žive u Srebrenici.

Pored podrške Memorijalnom centru Potočari, Općina Novo Sarajevo svake godine izdvaja sredstva i za sufinansiranje obilježavanja 11. jula - godišnjice genocida nad Bošnjacima, kao i ukopa identificiranih žrtava iz jula 1995. godine.

Prošle godine sufinansiran je i Projekt usmene historije: Arhiviranje snimljenih intervjua i osvjetljenje za studio u visini od 15.000 KM, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije