Općina Centar želi pomoći područjima pogođenim velikim požarima

Radiosarajevo.ba
Općina Centar želi pomoći područjima pogođenim velikim požarima
Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio je u srijedu, 15. novembra 2017. godine u prostorijama Veleposlanstva Hrvatske ugostio delegaciju Općine Centar koju je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

Vrijeme posjete hrvatskom ambasadoru je iskorišteno za razgovor o životno važnim temama.

Načelnik Ajnadžić je ambasadora Del Vechia upoznao da je Općinsko vijeće Centar usvojilo odluku o pružanju finansijske podrške općinama i gradovima u Republici Hrvatskoj, Crnoj Gori i Hercegovini, koji su tokom ovog ljeta najviše stradali od posljedica velikih požara.

"Sredstva koja želimo izdvojiti iz budžeta Općine Centar kao pomoć ovim područjima ćemo donirati sa posebnog budžetskog koda koji je namijenjen za podršku drugim općinama za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća. S obzirom na to da je Republika Hrvatska stalna članica Evropske unije također želimo uspostaviti saradnju sa nekom od hrvatskih općina ili gradova kako bi dobili nova saznanja oko zajedničkog apliciranja projekata koji se finansiraju sredstvima iz EU i IPA fondova za podršku prekograničnoj saradnji. Sigurni smo da imate puno više iskustva u tim stvarima od nas", kazao je Ajnadžić.

Ambasador Del Vechio je rekao da pomoć i podrška područjima stradalim u velikim požarima predstavlja gestu pružene ruke koja znači više od samog iznosa pomoći, posebno kada dolazi od prvih susjeda sa kojima je jedina budućnost razvijanje  dobrih odnosa.

"Također nas raduje činjenica da želite uspostaviti saradnju sa nekom od općina iz Republike Hrvatske, za šta mislim da će biti dosta zainteresiranih. Naše općine i gradovi imaju dosta pozitivnih iskustava, posebno iz oblasti rješavanja problema komunalne infrastrukture", kazao je ambasador Republike Hrvatske.

Jedna od tema sastanka je bila i izgradnja novog spomen-obilježja u čast 102 Hrvata koji su poginuli braneći rodni grad Sarajevo.

"Kao nekadašnji komandant Prvog korpusa Armije RBiH upoznat sam koliko su pripadnici svih naroda i konfesija u ovom gradu i državi Bosni i Hercegovini dali svoj doprinos u odbrani Sarajeva i naše zajedničke države, i stoga punim srcem podržavam ovu inicijativu. Izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar će, koliko je u njenoj moći, pružiti podršku realizaciji ovog projekta", dodao je Ajnadžić na kraju razgovora.

U delegaciji Općine Centar su također bili Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave, Sulejman Haljevac, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar, te Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije