Općina Centar: Završeni radovi na obnovi atrija BKC-a, menora će biti vraćena

Radiosarajevo.ba
Općina Centar: Završeni radovi na obnovi atrija BKC-a, menora će biti vraćena
Foto: Općina Centar / Obnovljeni atrij BKC-a

Kako su saopćili iz Općine Centar, radovi na sanaciji ulaznog atrija Bosanskog kulturnog centra-BKC su okončani.

Urađena je rekonstrukcija kompletnog krova atrija gdje je duž središnjeg dijela postavljeno kaljeno staklo, zahvaljujući čemu, osim bolje vizuelne i estetske dimenzije, atrij sada ima puno bolje osvjetljenje. Također je rekonstruisana i galerija BKC-a, te su zamijenjene kamene ploče na ulazu u atrij kao i sanacija podzemnih instalacija u atriju površine 280 metara kvadratnih.

Preostalo je još vraćanje čuvene kamene menore, autora Zlatka Ugljena, na njeno staro mjesto u atriju za šta je, zbog njene velike težine, potrebna posebna mehanizacija.

Finansijeri ovog projekta su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i općine Centar i Stari Grad koji su za ovu namjenu izdvojili 120.000 KM. Općina Centar je sredstva iz svog budžeta izdvojila na osnovu potpisanog protokola o realizaciji sredstava pomenutoj javnoj ustanovi.

Novi koncept atrija će pružiti mogućnost mladim umjetnicima, muzičarima, piscima i dramskim radnicima da kroz redovne matineje na otvorenoj sceni Bosanskog kulturnog centra predstave svoj rad i umijeće. Sarajevski Bosanski kulturni centar zapravo je primarno izgrađen kao Veliki hram - Templ, za čiji projekt je bio zadužen Rudolf Lubinski, zagrebački arhitekt jevrejskog porijekla, a gradnja ovog veličanstvenog zdanja sa kupolom završena je 1930. godine. Nakon Drugog svjetskog rata Jevreji su ovu građevinu poklonili Sarajevu kako bi ona služila razvoju kulture. 

Rekonstrukciju devastiranog objekta preuzima tada mladi arhitekta Ivan Štraus. U ovim prostorijama je prije protekle agresije na BiH i opsade Sarajeva bio smješten Radnički univerzitet Đuro Đaković, a sadašnji naziv ovaj prostor dobio je poslije rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije