Općina Centar za obnovu mosta Festina lente izdvojila 230.000 KM

5
Radiosarajevo.ba
Općina Centar za obnovu mosta Festina lente izdvojila 230.000 KM
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Festina lente

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Centar prilikom usvajanja Izmjena i dopuna budžeta za 2021. godinu izdvojeno je 230.000 maraka za rekonstrukciju i investiciono održavanje mosta Festina Lente.

Da podsjetimo, izgradnju mosta, koji je otvoren u augustu 2012. godine, finansirala je Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila gotovo dva miliona maraka.

Budući da je tokom proteklih godina došlo do oštećenja konstrukcije mosta potrebna je rekonstrukcija.

Kako su naveli iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje, koja je zadužena za implementaciju projekta, iznos od 230.000 maraka izdvojen je za provođenje istražnih radova na samoj konstrukciji mosta, izradu projektne dokumentacije, te radove na rekonstrukciji.

Podsjetimo, Festina lente (lat. Požuri polako) je pješački most u Sarajevu izgrađen 2012. godine.

Most spaja šetalište Obale Maka Dizdara ispred Akademije likovnih umjetnosti, čiji su ga studenti i dizajnirali: Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojana Kanlić (smjer produkt dizajn) s Radićevom ulicom.

Pješački most nastao je iz potrebe da se povežu, ožive i obogate sadržaji na obalama rijeke Miljacke i omogući uvođenje novih sadržaja primjerenih najužoj urbanoj jezgri.

Obala Maka Dizdara je obnovom šetališta i izgradnjom mosta značajno obogatila urbani ambijent, te je uz projekt za uređenje obližnje Radićeve ulice kao pješačke zone bez automobilskog prometa, uspostavljena ravnoteža između lijeve i desne obale rijeke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije