Festina lente: Umjesto sjaja, simbol propadanja u centru Sarajeva

2
E. M.
Festina lente: Umjesto sjaja, simbol propadanja u centru Sarajeva
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Festina lente

Sarajevski most Festina lente koji je izgrađen 2012. godine do danas je pretrpio mnoga oštećenja, a nerijetko se nalazi i na meti vandala koji su grafitima uništavali njegov sjaja.

Kada se danas prođe ovim mostom koji je trebao predstavljati simbol modernog glavnog grada BiH, vidljivi su svi znakovi nemara nadležnih...

Neispravna svjetla, oštećeni rukohvati ili pod koji se počeo razdvajati aktuelni su prizori mosta koje je zabilježio i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba. 

Vidljive promjene

Vidljive su promjene i na metalnoj konstrukciji koja povezuje Obalu Maka Dizdara s Radićevom ulicom.

Iako se našao na listi 50 najljepših mostova, on godinama unazad gubi svoj sjaj.

Nikakva obnova mosta nije provedena već osam godina, od njegove izgradnje u koju su, podsjećamo, uložena dva miliona maraka iz budžeta Općine Centar, čiji odgovor o ovom problemu očekujemo.

Srđa Hrisafović, inžinjer arhitekture i profesor Odsjeka za produkt dizajn pri Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu za Radiosarajevo.ba kaže da je most pretprio brojna oštećenja i da ima mnogo posla oko njega.

"Veliki problem je i hrđa koja se pojavila na samoj konstrukciji. Ona se mora vrlo brzo otkloniti jer ako nastavi napadati most, onda će neko sljedeće renoviranje mnogo koštati. Svjetlo ne radi nigdje. Također, podna linija je popustila zbog nekog razloga koji niko ne zna - a kompletna struktura šarafi se na dno konstrukcije. Tu ima posla", kazao je Hrisafović.

Istakao je da je to posao Općine Centar jer su investitori projekta.

"Nije to ni bitno. Ne tražimo tu ni krivca već nekoga ko će u sljedećem proračunu dati novac za renoviranje, ali po projektu. Ne ono svakodnevno održavanje, neko će dati da se to počisti, zamijene svjetla koja ne rade, već po projektu. Za to je zadužena Općina Centar", zaključio je Hrisafović.

Vedad Islambegović iz Asocijacije arhitekata u BiH za naš portal kazao je da propadanje mosta nije nikakvo iznenađenje u BiH.

"Ljudi trebaju raditi svoj posao, održavati, voditi računa. Očigledno neko ne radi svoj posao. To je očigledan nemar nadležnih", poručio je Islambegović za Radiosarajevo.ba.

Dizajnirali studenti

Podsjetimo, Festina lente (lat. Požuri polako) je pješački most u Sarajevu izgrađen 2012. godine.

Most spaja šetalište Obale Maka Dizdara ispred Akademije likovnih umjetnosti, čiji su ga studenti i dizajnirali: Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojana Kanlić (smjer produkt dizajn) s Radićevom ulicom. 

Pješački most nastao je iz potrebe da se povežu, ožive i obogate sadržaji na obalama rijeke Miljacke i omogući uvođenje novih sadržaja primjerenih najužoj urbanoj jezgri. 

Obala Maka Dizdara je obnovom šetališta i izgradnjom mosta značajno obogatila urbani ambijent, te je uz projekt za uređenje obližnje Radićeve ulice kao pješačke zone bez automobilskog prometa, uspostavljena ravnoteža između lijeve i desne obale rijeke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije