Općina Centar: Počelo izdavanje dokumenata iz matičnih knjiga

Radiosarajevo.ba
Općina Centar: Počelo izdavanje dokumenata iz matičnih knjiga
Foto: Općina Centar / Ilustracija

Danas je ponovo počelo izdavanje dokumenata iz matičnih knjiga u Općini Centar.

Kako je saopćeno, "uklonjen je zastoj u funkcionisanju ovog sistema Općine Centar Sarajevo".

"Time su stvoreni uslovi da od jutros, 12. juna 2020. godine, građani mogu dobiti dokumente izvoda iz matičnih knjiga", navode iz Općine.

Ističu da je "osposobljena vlastita baza podataka Općine Centar, a nastavlja se rad na cjelovitoj sanaciji svih segmenata informacionog sistema".

"S obzirom na pojedine navode ovim putem želimo da obavijestimo građane i javnost da je Općina Centar sačuvala sve pisane dokumente, te da nijednog trenutka nije bilo opasnosti od eventualnog nestanka bilo kakvih podataka", saopćeno je.

Podsjećamo, proteklih dana pojavile su se informacije da je u hakerskom napadu uništena baza podataka iz matičnih knjiga ove općine, no iz Općine Centar su poručili kako je "do tehničkih poteškoća u radu službi Općine Centar došlo zbog ulaska virusa 'ransomware' u informacioni sistem ove lokalne zajednice".

"S obzirom da se ova pojava događa po drugi put u posljednjih nešto više od 15 dana, cijeli slučaj je prijavljen i Federalnoj upravi policije", naveli su tada iz Općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije