Dariva / Omiljeno šetalište Sarajlija dobija "Park mira"

13. 09. 2019. u 11:40:00 Fena

Shares: 1

U Aleji ambasadora, područje omiljenog šetališta - sarajevske Darive, ove sedmice počela je izgradnja "Parka mira".

Park se gradi na površini od oko 1.200 metara kvadratnih na mjestu na kojem se nalazilo devastirano dječije igralište.

Sadržavat će mobilijar za djecu, uključujući i djecu s invaliditetom, fitness sprave za rekreaciju, te će biti obogaćen travom, sadnicama, ukrasnim grmljem, cvijećem, klupama za odmor.

Cijeli park bit će izgrađen u skladu sa ambijentom u kojem se nalazi, a ponudit će građanima jedinstvenu oazu za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre.

“U proteklom periodu smo, u saradnji s nadležnim institucijama, uložili oko 80.000 KM u Aleju amabasadora kako bi se zaustavila njena devastacija. Zamijenili smo kompletnu rasvjetu i postavili LED svjetiljke na stubove javne rasvjete. Postavili smo i videonadzor i zasigurno mogu reći, da je vandalizam na ovom lokalitetu u značajnoj mjeri smanjen u odnosu na ranije godine”, kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Pored ulaganja u infrastrukturu, Aleja se kontinuirano obnavlja i novim stablima kroz projekt sadnje lipa od strane akreditovanih ambasadora u BiH.

Projekt „Park mira“, rezultat je uspješne implementacije projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, a sa 150.000 KM finansira ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallström.

Projekt implementiraju UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

 

NEMA KOMENTARA