Ograničiti broj mandata direktorima u osnovnim školama

Fena
Ograničiti broj mandata direktorima u osnovnim školama
FOTO: Arhiv / Skupština Kantona Sarajevo
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici utvrdili Nacrt zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović istaknuo je da će ovo Ministarstvo do kraja godine uraditi reviziju svih zakonskih propisa kako bi se osigurale potrebne pretpostavke za unaprjeđenje obrazovanja.

Smatra da sadašnji zakoni o osnovnom obrazovanju ne odgovaraju na nove situacije koje se otvaraju u radu škola, imajući u vidu praktične probleme u primjeni postojećih odredbi, nepreciznosti ili njihovu zastaru.

Poslanik SDA Eldar Čomor smatra da se u prijedlogu ovog zakona moraju unijeti određene izmjene, kao što je mandat direktora i rad predstavnika komisija. Također, podržava donošenje novog zakona, jer je kako kaže, potrebno unaprijediti školstvo u ovom kantonu.

Poslanik DF-a Marijo Vukasović smatra da novi zakon predstavlja poboljšanje u obrazovanju, ali da je potrebno ograničiti broj mandata direktora škola na dva.

Premijer KS-a Elmedin Konaković smatra šokantnim da prosjek ocjena u osnovnim školama iznosi 4,6, jer se znanje djece ne podudara s tom informacijom.

"Vlada KS-a nema mogućnost da smijeni direktora, ali ukoliko budemo imali tu nadležnost, broj mandata direktora osnovnih škola nije bitan", pojasnio je.

Javna rasprava trajat će 30 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije