Sarajevo: Ograđen prostor oko rizične stijene na Darivi

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Ograđen prostor oko rizične stijene na Darivi
Foto: Općina Stari Grad / Ograđen prostor oko stijene na Darivi

Služba za civilnu zaštitu Općine Stari Grad, na poziv Gorske službe spašavanja Sarajevo, osigurala je prostor oko stijene "Orlovača" na šetalistu "Aleja ambasadora", dok će akcija otklanjanja opasnosti početi u subotu kada se očekuje potpuna stabilizacija vremena.

Kako se navodi u saopćenju Općine Stari Grad Sarajevo, radi se o vrlo opasnom odronu, stijena se nalazi na ušću Mošćanice u Miljacku, a kamenje može pasti na šetnicu i direktno ugroziti prolaznike.

"S obzirom na padavine, vrlo rizično bi bilo popeti se na tako visoku stijenu i započeti radove sanacije i čišćenja nestabilnih komada stijene. Nažalost, ne postoji nijedna tako visoka dizalica koju bismo koristili, već će sanaciju izvršiti penjači iz kantonalne Službe za zaštitu u spašavanje od visina", pojašnjavaju u Službi za civilne poslove Općine Stari Grad.

U subotnjim radovima će, pored općinske službe, učestvovati i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik i Gorske službe spašavanja Sarajevo, a akciju će osiguravati pripadnici Policijske uprave Stari Grad.

Šetalište koje se nalazi u blizini stijene koja se obrušava je potpuno ograđeno sa obje strane, te se građanima, ovom prilikom, savjetuju da ne idu na lokalitet, dok se opasnost u potpunosti ne otkloni, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije