Oglasio se KJKP Rad i otkrio hoće li poskupiti odvoz smeća u Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Oglasio se KJKP Rad i otkrio hoće li poskupiti odvoz smeća u Sarajevu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Odlaganje smeća u Sarajevu

Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad uputilo je saopćenje za javnost u kojem tvrde da neće doći do povećanja cijena usluga odvoza smeća.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Koristimo priliku da obavijestimo javnost, da bez obzira na navode u medijima, do povećanja cijena usluga neće doći i iskreno nije nam jasno zašto je u javnost plasirana informacija koja je još uvijek u fazi izrade.

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Preduzeće RAD nije djelovalo vaninsitucionalno niti samovoljno, već je djelovala isključivo u pravcu u kojem su stizali nalozi i zahtjevi od strane Konkurentskog vijeća BiH i Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

KJKP 'RAD' d.o.o. Sarajevo je dana 08. augusta 2022. godine zaprimilo je Rješenje Konkurentskog vijeća BiH (br. UP-03-26-2-019-40/21 od 04.04.2022. godine – Prilog 1) kojim se nalaže ovom Preduzeću da usvoji Cjenovnik za pravna lica u kojem će biti izvršena kategorizacija djelatnosti i dodane šifre djelatnosti u skladu sa klasifikacijom djelatnosti iz 2010. godine.

Dana 09. augusta 2022. godine Preduzeće RAD je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Vladi Kantona Sarajevo dostavilo prijedlog Cjenovnika kojim je u okviru već postojećih, nepromijenjenih cijena izvršena kategorizacija djelatnosti i dodatne šifre djelatnosti. Napominjemo da je na snazi važeći Cjenovnik za pravna lica utvrđen Zaključkom Grada Sarajeva (br. 02-012-88/95 od 20.12.1995. godine – Prilog 2), odnosno da se cijene usluga za pravna lica nisu promijenjene od 1995. godine.

Sramota: Dok je Sarajevo zatrpano u smeću, Rad predložio povećanje cijena odvoza smeća

Sramota: Dok je Sarajevo zatrpano u smeću, Rad predložio povećanje cijena odvoza smeća

Preduzeće RAD je dana 26. juna 2023. godine zaprimilo Urgenciju (br: 05-02-51444-8/22 – Prilog 3) od Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kojim se nalaže da ovo Preduzeće u roku od 10 dana dostavi Prijedlog Cjenovnika za pravna i za fizička lica. Shodno navedenom, Uprava Preduzeća je donijela Prijedlog Cjenovnika usluga prikupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada sa detaljnom kalkulacijom cijena za pravna i fizička lica. Prijedlog cjenovnika je sačinjen u skladu sa važečim Zakonom o komunalnoj čistoći i u tu svrhu su angažovana eksterna stručna lica kako bi se utvrdili stvarni troškovi prikupljanja komunalnog otpada. Navedeni Prijedlog Cjenovnika dostavljen je Mistarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, aktom broj: 05-02-13452/23 od 14. jula 2023. godine (Prilog 4), kako bi se isti dostavio neovisnom stručnom tijelu Vlade Kantona Sarajevo na dalju provjeru.

Obzirom da neovisno stručno tijelo nije donijelo konačnu odluku, nije nam jasno zbog čega je u javnost plasirana informacija o poskupljenju cijena usluga ovog preduzeća. Javno će biti obaviještena o konačnoj Odluci neovisnog stručnog tijela koje će dati smjernice za dalje eventualno povećanje cijena komunalnih usluga. Do trenutka prihvatanja Prijedloga Cijenovnika, obračun naknada će se i dalje vršiti prema Cjenovniku utvrđenom prije više od 25 godina, za pravna iz 1995. godine, a za fizička lica iz 1997. godine (Prilog 5)", navoe iz KJKP Rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije