Oglasilo se Ministarstvo obrazovanja KS o pokušaju ubistva u sarajevskoj školi

0
Radiosarajevo.ba
Oglasilo se Ministarstvo obrazovanja KS o pokušaju ubistva u sarajevskoj školi
FOTO: Facebook / Osnovna škola "Behaudin Selmanović"

Minisarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo oglasilo se jutros, 29. maja o strašnom incidentu u sarajevskoj školi "Behaudin Selmanović".

Uz želje za što brži oporavak povrijeđenog učenika Osnovne škole "Behaudin Selmanović", iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističu da će "u fokusu njihovih narednih aktivnosti biti briga da psihološka podrška u suočavanju sa stresnom situacijom bude dostupna svim učenicima i prosvjetnim radnicima, ali i ispitivanje primjene postojećih sigurnosnih protokola u školi".

Od Uprave škole u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS očekuju detaljne informacije, kako bi se utvrdilo da li su poduzete sve potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika. Pored toga, najavljuju i ispitivanje efikasnosti postojećih sigurnosnih protokola te, ako bude potrebno, i implementiranje dodatnih mjera za poboljšanje sigurnosti. S tim u vezi, tim resornog ministarstva jutros će se sastati s rukovodstvom škole.

Općina u Sarajevu dodjeljuje jednokratnu pomoć penzionerima: Šta to znači za 5.611 domaćinstava?

Općina u Sarajevu dodjeljuje jednokratnu pomoć penzionerima: Šta to znači za 5.611 domaćinstava?

Na navode kako nije dozvoljeno da se nastava odvija online, iz Ministarstva naglašavaju "da uznemirujuće situacije poput ove nisu vrijeme za prebacivanje odgovornosti i međusobne optužbe, već za kontruktivan pristup i zajednički angažman, kako bi se preduprijedilo da se nešto slično ponovi u budućnosti. Takav stil komunikacije unosi dodatni nemir i izlaže stresu učenike, njihove roditelje, kao i prosvjetne radnike, koji su uznemireni jučerašnjim događajem".

"Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, zbog čega će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes maloljetnih učenika", proučili su iz Ministarstva, te najavili kako će se pobrinuti da stručne službe škole pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom, kroz angažman Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije i pružanje savjetodavne podrške odgojno-obrazovnim ustanovama u prevenciji nasilja/neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštiti učenika.

MUP KS objavio detalje napada u školi u Sarajevu: Učenik ima teške tjelesne povrede

MUP KS objavio detalje napada u školi u Sarajevu: Učenik ima teške tjelesne povrede

Iz Ministarstva na kraju dodaju da se u protekle četiri godine intenzivno radi na unapređenju sigurnosnih standarda i dobrobiti djece u obrazovnim ustanovama i poduzimaju aktivnosti usmjerene na sprečavanje neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika, što će se jednakim intenzitetom i nastaviti i u budućnosti.

Podsjetimo, u utorak, 28. maja oko 13.15 sati, osoblje Osnovne škole "Behaudin Selmanović" obavijestilo je PU Novi Grad da je učenik IX razreda zadobio povredu oštrim predmetom, a koju mu je u školskom prostoru nanio učenik, također, IX razreda. Povrijeđenom učeniku je pomoć ukazana na KCUS, gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede i gdje je zadržan na daljnjem liječenju. Povredu oštrim predmetom je zadobio još jedan učenik IX razreda i njemu su konstatovane lakše tjelesne povrede. Uviđajem je rukovodila tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz MUP-a je navedeno da u poslijepodnevnim satima maloljetni izvršilac je lišen slobode zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela Ubistvo u pokušaju (član 166. u vezi sa 28. KZ FBiH) i Lakša tjelesna povreda (član 173. KZ FBiH) i nad njim se vrši kriminalistička obrada.

Kako nezvanično saznajemo od roditelja djece koja pohađa ovu školu, a koji su željeli ostati anonimni, učenik koji je napao vršnjaka duži period je doživljavao vršnjačko nasilje, a kao primjer su naveli da na ekskurziji koja je nedavno održana, vršnjaci su ga izbacili iz sobe u kojoj je trebao noćiti. 

Maloljetnik je odlučio na zadnjem času napasti vršnjaka od koga je, kako kažu roditelji, doživljavao najviše zlostavljanja. Prema njihovim riječima, djeca su kazala da je jedan kolega iz razreda prišao kako bi zaustavio napadača te je tom prilikom zadobio lakše tjelesne povrede (posjekotinu na ruci).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije