Policija objavila detalje vršnjačkog nasilja u Splitu: Djevojčica nije jedina žrtva

0
Radiosarajevo.ba
Policija objavila detalje vršnjačkog nasilja u Splitu: Djevojčica nije jedina žrtva
Foto: Screenshoot / Vršnjačko nasilje u Splitu

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je objavila detaljno saopćenje vezano za slučaj zlostavljanja maloljetnice na Brodarici.

"U odnosu na događaj od 30. marta 2024. godine te video objavljen na društvenim mrežama, policijski službenici su odmah po zaprimanju saznanja započeli kriminalističko istraživanje nad četiri maloljetne osobe koje su, nakon dovršenog istraživanja, predane pritvorskom nadzorniku", saopćili su iz policije.

U saopćenju navode da provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su četiri maloljetne osobe na štetu jedne maloljetne osobe počinile veći broj krivičnih djela. Tri osobe su prijavljene zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja, jedna osoba zbog krivičnog djela prijetnje i iznude, jedna osoba zbog kaznenog djela teške tjelesne povrede u pokušaju, dvije osobe zbog krivičnog djela povrede privatnosti djeteta i jedna osoba zbog krivičnog djela povrede djetetovih prava.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Također je tokom ovog kriminalističkog istraživanja utvrđena osnovana sumnja o počinjenju krivičnih djela u martu 2024. godine na štetu druge oštećene maloljetne osobe te je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije maloljetne osobe od kojih je jedna počiniteljica i u gore navedenom događaju. Utvrđena je osnovana sumnja da je na štetu jedne maloljetne osobe ostvarila obilježja krivičnih djela nasilničkog ponašanja i prijetnje, dok je druga osoba, u dobi djeteta, ostvarila obilježja krivičnog djela povrede privatnosti djeteta, a s obzirom na dob, protiv nje će nadležnom državnom tužilaštvu biti podneseno opći poseban izvještaj", navodi se u izvještaju.

Vršnjačko nasilje u Splitu: Mrežama se širi snimak maltretiranja, dvije tinejdžerke uhapšene

Vršnjačko nasilje u Splitu: Mrežama se širi snimak maltretiranja, dvije tinejdžerke uhapšene

Iz policije su se zahvalili svim građanima koji nisu dijelili i objavljivali snimke putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja, već su, radi zaštite žrtava, prijave i videe dostavili policiji. Samo on-line aplikacijom Red Button u posljednja tri dana zaprimljeno je više od 1.100 prijava građana.

U suzbijanju nasilja među i nad mladima policija će, kao i u ovim slučajevima, žurno poduzimati mjere u cilju zaštite žrtava i sprječavanja daljnjeg nasilničkog ponašanja procesuiranjem počinitelja", piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije