KS: Odsustvo autoriteta, konflikti roditelja i djece najčešći problemi u 2017.

Radiosarajevo.ba
KS: Odsustvo autoriteta, konflikti roditelja i djece najčešći problemi u 2017.
Arhiv / Ilustracija
Porodica je najznačajnija zajednica u kojoj se gradi i formira ličnost svakog od nas. Svakodnevni primjeri oko nas govore nam o promjenama koje se dešavaju u našim porodicama, a samim tim i društvu, te da je na te promjene potrebno reagovati.

Svi se trebamo zapitati u kakvom stanju su naše porodice? Kakav sistem vrijednosti njegujemo? Da li naše porodice uspjevaju da se odupru izazovima savremenog društva? Koliko njegujemo odnose među članovima svoje porodice? Kako prevazilazimo konflikte?

Šta očekujemo od porodice? Kakve odgojne stilove primjenjujemo? Kako komuniciramo? Koliko vremena provodimo zajedno? Na koji način prihvatamo promjene? Da li učimo kako postati uspješniji član porodice?

Kantonalna javna ustanova „Porodično savjetovalište“ već 16 godina pruža psihosocijalnu podršku svim građanima Kantona Sarajevo.

"Kroz naše djelovanje trudimo se pratiti potrebe porodice i raditi na osnaživanju njenih potencijala kroz savjetodavno-terapeutski rad i rad u zajednici. Najčešći problemi koje smo tretirali tokom 2017. godine bili su: neusklađenosti roditeljskih stilova, odsustvo autoriteta roditelja, konflikti na relaciji roditelj-dijete/adolescent, prezaštitnički odnos roditelja naspram djece, nejasna porodična pravila, te manjak osjetljivosti za razvojne potrebe djece i mladih, zatim narušeni partnerski odnosi, problemi reuspostave roditeljske komunikacije u procesu i nakon razvoda braka, buntovno i impulsivno ponašanje djece i mladih, nisko školsko postignuće, veliki broj izostanaka sa nastave, nedostatak motivacije za postizanje školskog uspjeha, vršnjačko nasilje, anksioznost, napadi panike, strah, tjeskoba depresivno raspoloženje, nedostatak samopouzdanja, gubici i stres, gubitak povjerenja, ljubomora", naveli su u saopćenju iz ove ustanove.

"Sumirajući rezultate našeg rada možemo zaključiti da je tokom 2017.godine dominantna tema koja je zahtjevala naš angažman bila roditeljstvo. Stoga želimo podsjetiti da roditeljska uloga zahtjeva visok stepen odgovornosti, posvećenosti i otvorenosti za sticanje novih vještina kako bi odgovorili zadacima koje ona nosi.

Također, želimo apelovati na roditelje, članove porodice i sve profesionalce koje tretiraju porodicu da je neophodno da se uključimo u zajednički proces preispitivanja, nadogradnje i edukacije kako bi djelovali na pozitivne promjene u odgoju koji je osnovna funkcija porodice. Želimo istaći da samo kroz odgoj možemo pomoći razvoj, kako porodice, tako i socijalno stabilnog društva", rekli su iz ove ustanove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije