Održana 41. sjednica Gradskog vijeća u Sarajevu: Brojne teme su bile na dnevnom redu

0
Radiosarajevo.ba
Održana 41. sjednica Gradskog vijeća u Sarajevu: Brojne teme su bile na dnevnom redu
Foto: Grad Sarajevo / 41. sjednica Gradskog vijeća

Vijeće Grada Sarajeva danas održalo svoju 41. sjednicu u kojoj su raspravljali o brojnim temama.

"Gradsko vijeće Grada Sarajeva je danas održalo svoju  41. sjednicu kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Rad sjednice po usvojenom dnevnom redu,  započeo je usvajanjem  Odluke o izboru članova Komisije, predstavnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na Javni poziv za nagrađivanje učenika srednjih škola koji su postigli zapažene rezultate na zvaničnim takmičenjima iz određenih nastavnih predmeta u prethodnoj 2023./2024. školskoj godini iz Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu.

Nermin Nikšić: 'Čemu širenje panike? Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu'

Nermin Nikšić: 'Čemu širenje panike? Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu'

Usvajanjem ove odluke, stvaraju se uslovi za raspisivanje javnog poziva, u septembru mjesecu, putem kojeg će uspješni srednjoškolci Sarajeva moći predstaviti svoje rezultate i za njih biti adekvatno nagrađeni, u skladu s gradskim propisom.

Razmotrena je i usvojena Odluka  o prihvatanju pokroviteljstva 2. Festivala svjetla Sarajevo. Ovaj jedinstven kulturno – zabavni događaj je protekle zime u Sarajevu, tokom tri mjeseca trajanja, privukao više od 52.000 posjetitelja kako domaćih tako i stranih turista svih generacija. 

Namjera je da i ove godine, 2. Festival svjetla Sarajevo bude događaj koji će značajno obogatiti kulturno zabavnu i turističku ponudu Sarajeva u zimskom periodu i kojim će se afirmisati bogato bosansko-hercegovačko prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe. Festival svjetla Sarajevo jedinstven je po kombinaciji komercijalne rasvjete sa radovima umjetnika, po dužini trajanja, ali i namjeri da u budućnosti izađe i izvan okvira muzeja i "osvijetli cijelo Sarajevo".

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Gradski vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Memoranduma o prijateljstvu između Grada Sarajeva, Bosna i Hercegovina i Opština Kotor, Crna Gora, čime se produbljuje ranije uspostavljena saradnja ovih dvaju gradova.

Gradsko vijeće se, dalje, opredijelilo za realizaciju dva nova projekta. Usvajanjem Odluke o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za pristupanje postupku kupovine (otkupa) lokomotive za potrebe dodatnog uređenja Bistričke stanice dopunit će se postavka ovog muzeja  ovim značajnim eksponatom na otvorenom.  Usvajanjem Odluke o davanju saglasnosti za rekonstrukciju ograde vrtića "Mašnica", Grad Sarajevo pomaže uređenju još jednog vrtića u Općini Novo Sarajevo.

Gradsko vijeće je u nastavku sjednice jednoglasno usvojilo Izvještaj o provođenju Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola iz Budžeta Grada Sarajeva, po Konkursu za stipendiranje učenika srednjih škola iz Budžeta Grada Sarajeva za školsku 2023./2024 godinu.

Na današnjoj sjednici, usvojen je i Izvještaj o realizaciji Programa manifestacije obilježavanja 6. aprilaDana grada Sarajeva u 2024. godini koji gradonačelnica, također, svake godine podnosi Gradskom vijeću", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije