Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici

Radiosarajevo.ba
Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici
/ Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici
U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. obilježena je 24. godišnjica stradanja pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece, koji su poginuli u Jukićevoj ulici kod broja 169 od agresorske granate.

Članovi porodica poginulih, komšije i prijatelji, te predstavnici Općine Centar položili su cvijeće kod spomen-ploče i odali počast nevinim žrtvama. U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, njegov zamjenik dr. Slaven Kovačević, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i vijećnik Velija Katica.

Na taj dan prije 24 godine ubijeni su: Rizvan Kujundžić (1982), Indira Kujundžić (1986), Delveta Kujundžić (1958), Hasija Kujundžić (1925) i dr. Mirjana Maksimović (1946).

Polaganju cvijeća prisustvovao je i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. Fikret Grabovica.

"Na ovom mjestu počinjen je stravičan zločin, a i sama pomisao da se nešto takvo može dogoditi je strašna. Ovo je jedno od mnogih mjesta koje svjedoči, upozorava i obavezuje. Svjedoči da su civili, nevini sugrađani, posebno djeca ovog grada tokom agresije, ubijani planski i ciljano. Upozorava da treba da njegujemo uspomene na stradale, da čuvamo istinu od zaborava. Naša obaveza je da to prenosimo i na buduće generacije kako bi bile upućene u to šta se to događalo tokom opsade grada, tokom agresije na BiH. Moramo čuvati kulturu sjećanja, istinu od zaborava jer to je jedan od preduvjeta da nam se zlo koje se dogodilo više nikada ne ponovi", naglasio je Grabovica.

Jedina preživjela koja je tog kobnog dana ratne 1992. godine bila zajedno s poginulima je Emina Kujundžić, koju je njen brat Rizvan zaštitio svojim tijelom.

"Sretna sam što ne zaboravljamo ovakve stvari. Tek sada kada imam svoje dijete vidim šta su sve ubijena djeca Sarajeva, njih 1.600, propustila i šta su sve izgubili radi nečijih ludih ideja za šta oni uopće nisu bili krivi. Ta djeca su mogla imati bezbrižno djetinjstvo, ali ono im je oduzeto. Zahvaljujem se svim roditeljima što su smogli snage da danas dođu ovdje, jer svaki ovaj datum ih podsjeća na njihovu izgubljenu djecu. Nama je 31. juli svaki dan, 365 dana u godini", kazala je Kujundžić. 

Predsjedavajući Ajnadžić istaknuo je da je ovo tužan dan koji treba da opominje sve građane.

"Činjenica da su ovdje poginuli oni koji nisu imali nikakve veze ni s agresjiom, ni s ratnim dejstvima, ni s odbranom grada Sarajeva govori o karakteru agresije na državu BiH. Neselektivno ubijanje ljudi je činjenica koja nas dodatno obavezuje. Poruka za budućnost i prosperitet je da se nikada nikome više ne ponovi", dodao je Ajnadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije