Od naredne godine dodjela ordena Sarajeva za one koji više nisu s nama

F. Z.
Od naredne godine dodjela ordena Sarajeva za one koji više nisu s nama
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Vijećnica: Detalj sa dodjele Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2019. godinu

Želimir Vidović Keli, Vinko Šamarlić, Suvad Katana, Safet Isović, Sabit Hadžić, Dražen Ričl, Davorin Popović, Vladimir Prelog, Ivo Andrić, Mehmed Mujezinović, Hamdija Kreševljaković, Džemal Bijedić, Hamdija Pozderac, Dario Džamonja, Himzo Polovina...

Vjerovatno se pitate šta je zajedničko ovim velikanima koji su možda i najveći trag ostavili u Sarajevu. Od nobelovaca, najboljeg fudbalera koji je grad imao, političkih velikana, najboljih svjetskih muzičara, do heroja odbrane grada.

Osim što su Sarajevu dali nemjerljivo mnogo veže ih i jedna pomalo tužna činjenica. Nikada nisu bili osvajači Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Neki od njih su bili među kandidatima, a pred drugim su se ispriječila pravila.

Naime, u pravilniku o dodjeli Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva stoji i odredba po kojoj ova nagrada ne može biti dodijeljena posthumno. Želimir Vidović Keli bio je u konkurenciji prošle godine, ali je u posljednjem krugu tijesno izgubio. Ove godine nije mogao ni u konkurenciju zbog pomenutu odredbe.

Velika nepravda koja je učinjena ovim velikanima grada i države Bosne i Hercegovine nekako mora biti ispravljena, a iz Grada Sarajeva najavili su kako će se od naredne godine vjerovatno dodijeljivati Orden grada Sarajeva za one građane koji više nisu sa nama, a ostavili su veliki, nemjerljiv trag u historiji Sarajeva.

"Danas u 14:00 je sjednica Komisije za izbor i imenovanje i danas će se raspravljati o izmjenama i dopunama kada su nagrade koje dodjeljuje grad u pitanju", rekao je za Radiosarajevo.ba ispred Komisije za izbor i imenovanje Grada Sarajeva Velija Katica.

Odluka će vjerovatno biti potvrđena naredne srijede kada je na rasporedu sjednica Skupštine Grada Sarajeva, a promjene koje bi trebale biti uvrštene Komisija je dobila na prijedlog od gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Na ovaj način svakako bi trebala biti zadovoljena pravda, a velikani zaslužuju da im se oda priznanje za doprinos gradu Sarajevu, pa makar to bilo i posthumno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije