Od danas ponovo moguće posjete pacijentima na KCUS-u: Evo u kojem terminu i za koga nisu ograničene

1
Radiosarajevo.ba
Od danas ponovo moguće posjete pacijentima na KCUS-u: Evo u kojem terminu i za koga nisu ograničene
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / KCUS / Ilustracija

Doc. dr. Alen Pilav, v.d. generalnog direktora KCUS-a, koji je na ovoj poziciji zamijenio Sebiju Izetbegović potvrdio je da su od danas - od ponedjeljka, 11. decembra, ponovo dozvoljene posjete pacijentima koji leže na KCUS-u. 

Posjete će se za sada odvijati u terminu od 15 do 16h.

U bolesničkom prostoru na odjeljenjima standardne njege (pokretan i svjestan pacijent) dozvoljena je posjeta isključivo pet osoba u različitim vremenskim intervalima (jedna osoba u posjeti može boraviti isključivo 10 minuta).

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Na odjeljenju pojačane njege (slabije pokretan ili nepokretan, slabije komunikativan) dozvoljena je posjeta dva člana uže porodice sa maksimalnim zadržavanjem 15 – 20 minuta. U toku redovne posjete takvog pacijenta mogu posjetiti isključivo četiri osobe u predviđenom vremenskom roku za posjete.

Na odjeljenju intenzivnog liječenja posjeta je dozvoljena samo jednom posjetiocu (npr. užem članu porodice) i to prema procjeni šefa odjeljenja. Posjeta je strogo vremenski ograničena na 10 – 15 minuta, a uz obavezu poštivanja higijenskih procedura bolnice.

Pacijentima u terminalnoj fazi posjete nisu ograničene i dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice. Kada su u pitanju djeca u terminalnoj fazi bolesti, posjete od strane drugih osoba koje nisu članovi porodice omogućena je uz saglasnost roditelja. Posjete se realiziraju u dogovoru sa osobljem Klinike.

Alen Pilav potvrdio: Od ponedjeljka ponovo moguće posjete pacijentima na KCUS-u - ovo su detalji!

Alen Pilav potvrdio: Od ponedjeljka ponovo moguće posjete pacijentima na KCUS-u - ovo su detalji!

Posjete pacijentu izvan redovnog termina može biti odobrena uz pisani zahtjev koji se može dobiti od strane osoblja Klinike. Zahtjev mogu podnijeti članovi porodice isključivo iz opravdanih razloga, a odobrenje mogu dati isključivo odgovorna lica na Klinici.

U posjetu nije preporučljivo dovoditi djecu manjeg uzrasta. Iz KCUS-a sugerišu da ne donosite hranu i napitke pacijentima bez saglasnosti i uputa medicinskog osoblja.

Na Klinikama u kojima su osigurane tehničke/prostorne mogućnosti za realizaciju posjete izvan bolničke sobe isto se može omogućiti.

prim. dr. Alen Pilav
Foto: Vanja Lisac: prim. dr. Alen Pilav

Također, obavještavaju pacijente i posjetitelje da tokom boravka u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu vozila mogu parkirati na lokacijama:

  • Parking „ Pionirska dolina“ na lokalitetu Jezero tokom 24 h;
  • Dio parkinga iznad glavnog ulaza u KCUS u periodu od 06 do 21 h;
  • Korištenje parkinga omogućeno je po cijeni od 1 KM po satu.

Pilav tvrdi da rade na tome da se reguliranje posjeta modernizira po uzoru na sisteme koji se uspješno primjenjuju u drugim kliničkim centrima svijetu, a koji olakšavaju odvijanje posjeta kako za pacijente, tako i za zaposlenike i posjetitelje. U skladu sa savremenim trendovima u medicini, nastavio je, "dozvolom posjeta hospitaliziranim pacijentima želimo omogućiti bolji oporavak, ali i, koliko je moguće ugodniji boravak u bolnici".

"Direktni kontakt s porodicom i prijateljima pozitivno se odražava i na sam proces ozdravljenja, jer to oboljelima daje dodatnu snagu i motiv za brže izlječenje. Posjete su dobre ne samo za pacijente već i za njihovu porodicu koja se brine za njihovo zdravlje i život. Zabrana posjeta je posebno pogađala teško oboljele pacijente i njihovu rodbinu. Mnogi od njih su na KCUS-u provodili svoje posljednje dane i sate, bez mogućnosti da se vide s najbližima i da se s njima oproste."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije