Alen Pilav potvrdio: Od ponedjeljka ponovo moguće posjete pacijentima na KCUS-u - ovo su detalji!

2
Radiosarajevo.ba
Alen Pilav potvrdio: Od ponedjeljka ponovo moguće posjete pacijentima na KCUS-u - ovo su detalji!
Foto: Vanja Lisac / Alen Pilav

"I prije imenovanja za v.d. generalnog direktora bio sam upoznat s prigovorima građana na zabranu posjeta hospitaliziranim pacijentima na KCUS-u. Upravo zbog toga sam odmah nakon imenovanju pokrenuo proceduru za odobrenje posjeta. Ne želim ulaziti u propitivanje opravdanosti dosadašnje zabrane posjeta, ali smatram da nije ispravno da KCUS bude jedina bolnica koja ne odobrava posjete."

Poručio je ovo danas, 10. decembra, doc. dr. Alen Pilav, v.d. generalnog direktora KCUS-a, koji je na ovoj poziciji zamijenio Sebiju Izetbegović.

Pilav, komentirajući zabrane posjeta pacijentima, navodi da je to "čak bila i dužnost KCUS-a u skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, koji propisuje da pacijenti tokom boravka u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi imaju pravo primanja posjeta saglasno kućnom redu zdravstvene ustanove".

Savjeti koji će vam olakšati trudnoću

Savjeti koji će vam olakšati trudnoću

"Nakon što smo ispoštovali sve procedure i uvidjeli da ne postoje zapreke, odlučili smo da vratimo mogućnost posjeta. Stoga mi je veliko zadovoljstvo da informišem građane da već od ponedjeljka mogu posjetiti članove porodice i prijatelje koji leže na KCUS-u.

Na web stranici KCUS-a ćete pronaći sve detalje vezane za termine posjeta, maksimalan broj posjetilaca, vrijeme zadržavanja i druge procedure kojih se posjetioci moraju pridržavati.

Posjete će se za sada odvijati u terminu od 15 do 16h, ali već radimo na tome da se reguliranje posjeta modernizira po uzoru na sisteme koji se uspješno primjenjuju u drugim kliničkim centrima svijetu, a koji olakšavaju odvijanje posjeta kako za pacijente, tako i za uposlenike i posjetitelje", otkriva Pilav.

KCUS / Ilustracija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: KCUS / Ilustracija

U skladu sa savremenim trendovima u medicini, nastavio je, "dozvolom posjeta hospitaliziranim pacijentima želimo omogućiti bolji oporavak, ali i, koliko je moguće ugodniji boravak u bolnici".

"Direktni kontakt s porodicom i prijateljima pozitivno se odražava i na sam proces ozdravljenja, jer to oboljelima daje dodatnu snagu i motiv za brže izlječenje. Posjete su dobre ne samo za pacijente već i za njihovu porodicu koja se brine za njihovo zdravlje i život.

Zabrana posjeta je posebno pogađala teško oboljele pacijente i njihovu rodbinu. Mnogi od njih su na KCUS-u provodili svoje posljednje dane i sate, bez mogućnosti da se vide s najbližima i da se s njima oproste. Obzirom na osjetljivost ove kategorije, posjete pacijentima u terminalnoj fazi neće biti vremenski ograničene, ali se dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice.

Opravdanje za zabranu posjeta ne može biti to da nemamo dovoljan broj medicinskog osoblja i osoba koje održavaju higijenu. Štednja ne smije biti važnija od dobrobiti pacijenata. Na ovaj način dodatno otvaramo KCUS, jer naš zadatak je da budemo na usluzi građanima, a ne da se od njih krijemo i zatvaramo", zaključio je doc. dr. Alen Pilava

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije