Očuvanje istine i historije: Učenici u KS jednoobrazno će učiti o opsadi Sarajeva

8
Radiosarajevo.ba
Očuvanje istine i historije: Učenici u KS jednoobrazno će učiti o opsadi Sarajeva
Foto: Marco Okhuizen / Opsada Sarajeva

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, pokrenuo je inicijativu da se izradi edukativni materijal za sve učenike u Kantonu Sarajevo, kako bi se upoznali o masovnim stradanjima građana tokom opsade Sarajeva u periodu 1992-1995. godina.

Edukativni materijal prezentiran je danas u OŠ "Fatima Gunić", a o njegovom sadržaju i značaju su govorili  autorica i predstavnica Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Merisa Karović-Babić, resorna ministrica Naida Hota-Muminović, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović i direktorica Instituta Senada Salihović.

"Želim, prije svega, napomenuti da su na 230 lokacija masovno ubijani civili Sarajeva u dijelu grada koji je bio u opsadi. Ovdje, u ovim edukativnim materijalima je izdvojeno 20 lokacija najmasovnijih zločina, na kojima su ubijana i djeca. Važno je napomenuti da su na 15, od 20 lokacija koje su selektirane u edukativnom materijalu,  ubijena po dva člana iz iste porodice, što dovoljno govori o razmjerama zločina koji su počinjeni”, navela je između ostalog Karović-Babić.  

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Direktorica Salihović rekla je da ćemo, zahvaljujući radu uvažene dr.sci. Merise Karović-Babić, u Kantonu Sarajevo imati jednoobrazno educiranje svih naših učenika o svemu što se dešavalo tokom opsade Sarajeva.

“Nije slučajno izabrana OŠ ’Fatima Gunić’ za prezentaciju ovog edukativnog materijala, jer tu je muzej posvećen nevino stradaloj učiteljici i njenim učenicima, koje su ubili zločinci sa okolnih brda tokom nastave”, istaknula je direktorica.

Navela je i da će biti održani historijski časovi za učenike o stradanjima sarajevskih civila.

Opsada Sarajeva
Radiosarajevo.ba: Opsada Sarajeva

"Mi smo ove godine uveli jednu novinu u našu školsku praksu, a to je da godišnjicama obilježavanja masovnih staradanja i ubijanja građana Sarajeva prisustvuju naši učenici osnovnih i srednjih škola. Za tu potrebu, Institut je izradio jedan dobar materijal, na bazi činjenica, presuđenih istina i na bazi svega onoga što će biti dobar materijal za podučavanje, da učenike pripremimo na ovu vrstu edukacije i obilježavanja.

Nastavit ćemo graditi kulturu sjećanja, jer Sarajevo je bilo jedan otvoreni logor, a civili koji su preživjeli te golgote u najdužoj opsadi jednog grada u modernijoj historiji itekako imaju obavezu da ta svoja sjećanja prenose dalje, a školski sistem je najbolji način da to radimo”, kazala je ministrica Hota Mumunović.

Opsada Sarajeva, oktobar 1995.
Foto: EPA-EFE: Opsada Sarajeva, oktobar 1995.

Naglasila je da ovo postaje poseban program za obilježavanje i njegovanje kulture sjećanja i pamćenja.

"Ne realizira se nužno u učionicama, dakle, ne kroz jedan predmet, nego kroz sve predmete i vannastavne sadržaje. Na dan kada obilježavamo godišnjicu stradanja građana Sarajeva mi ćemo u školama pripremati historijski čas, i u tom danu  će svi učenici dobiti osnovne informacije o događaju  i odati poštovanje žrtvama. Određene škole će učestvovati neposredno u obilježavanju godišnjice masakra", istaknula je ministrica Hota-Muminović.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović kazao je kako je veoma važno da govorimo o dešavanjima tokom 1.425 dana opsade našeg grada i prenosimo istinu na mlađe generacije, jer kulturom sjećanja čuvamo našu historiju od zaborava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije