Obnova Trga Prvog korpusa ARBiH: Uređenje pješačke zone i popravljanje fontane

Radiosarajevo.ba
Obnova Trga Prvog korpusa ARBiH: Uređenje pješačke zone i popravljanje fontane
Krajem jula, radnici građevinske kompanije Sela započeli su istražne radove na Trgu Prvog korpusa ARBiH u općini Centar, čiji je glavni cilj revitalizacija pomenutog trga koji se nalazi ispred zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo prema Skenderiji.

Šefica odsjeka za komunalne poslove Općine Centar Đenita Bogunić-Kešelj kazala je da se Trg nalazi u izuzetno lošem građevinskom stanju, ali da to nije začuđujuće s obzirom na činjenicu da je posljednji put rekonstruiran prije 44 godine, odnosno davne 1972. godine.

"S obzirom na to da u katastru podzemnih instalacija nije moguće vidjeti gdje su smještene cijevi niti na koji način su funkcionirale fontane, neophodno je provesti detaljna istraživanja. Istovremeno radimo na istraživanju i projektovanju, a tek kada projekt bude kompletan i kada dobijemo saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika FBiH moći ćemo pristupiti revitalizaciji Trga. Projektovanje radi projektantska kuća Idea d.o.o. Park će u svom izražaju ostati isti, a ono što je naš cilj je da uredimo pješačku zonu, stavimo fontane u funkciju, uredimo zelene površine i osvijetlimo park kako bi on postao lijepo mjesto za okupljanje. Planiramo zadržati isti kamen, a u pitanju je hreša", pojasnila je Bogunić-Kešelj.

Također, s obzirom na to da je u toku rekonstrukcija asfaltne plohe ponovo se obavještavaju korisnici parking mjesta u krugu zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo da je zabranjeno parkiranje vozila na tim mjestima. 

Podsjećamo da je postavljanjem tabli s natpisom na kojima stoji Trg Prvog korpusa Armije RBiH u parku ispred zgrade u kojoj su smještene Općina Centar i Kanton Sarajevo zvanično završena procedura preimenovanja ovog trga u čast korpusa čija je zona djelovanja bila u Kantonu Sarajevo i čiji su pripadnici hrabro odbranili ovaj grad od napada i osvajanja agresorskih snaga predvođenih nekadašnjom Jugoslavenskom narodnom armijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije