BiH / Obilježena godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Safeta Isovića - Tigra sa Žuči

12. 06. 2019. u 16:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prije 26 godina na današnji dan poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH, u oslobađanju Mijatovića Kose od agresora.

Na mjestu njegove pogibije danas je obilježena godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Okupile su se brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci da bi odali počast i evocirali uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena načelnikom Semirom Efendićem i Tajibom Delalićem, pomoćnikom Općinskog načelnika za boračka pitanja, te porodica, boračke organizacije, političke partije, saborci i prijatelji položili su cvijeće na spomen-obilježju na Mijatovića Kosi i mezarju u Buča Potoku.

Učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast i Salki Muraspahiću, zamjeniku komandanta Druge viteške motorizovane brigade, koji je poginuo 28. jula 1993. godine.

Predsjednik UO Udruženja 2. Viteške brigade Novi Grad Sead Čardaklija podsjetio je da se 12. juna 1993. godine na Mijatovići Kosi odigrala značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji.

Nažalost, u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci odmilja zvali Tigar sa Žuči i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Safet je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena.

Iza njega su ostali četverogodšnji sin i trogodišnja kćerka.

Nakon polaganja cvijeća predstavnici Udruženja 2. Viteška brigada posjetili su porodicu rahmetli Safeta Isovića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA