Obilježena 31. godišnjica ubistva devet građana Sarajeva: 'Važno se sjećati zbog naše budućnosti'

0
Radiosarajevo.ba
Obilježena 31. godišnjica ubistva devet građana Sarajeva: 'Važno se sjećati zbog naše budućnosti'
Foto: Vlada Kantona Sarajevo / Obilježavanje 31. godišnjice od ubistva devet građana Sarajeva

Navršena je 31 godina od ubistva devet građana Sarajeva na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku, općina Novi Grad, koje je počinio agresor tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Tim povodom, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Novi Grad, boračkih i udruženja žrtava, sarajevski osnovci i srednjoškolci danas su položili su cvijeće i odali počast.

Na ovom mjestu, na današnji dan prije 31 godinu, ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan i dvije neidentifikovane muške osobe.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Obraćajući se prisutnima, pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Muhamed Bekto podsjetio je da je na današnji dan 1992. godine na toj lokaciji bilo prisutno više 200 građana koji su došli na dženazu, kada su pale dvije granate s položaja Vojske RS.

Prva je pala na 150 metara od ove lokacije, a druga među okupljene građane. Kako je podsjetio, ubijeno je devet, a više od 20 građana je teže ili lakše ranjeno.

Obilježavanje 31. godišnjice od ubistva devet građana Sarajeva

"Veoma je važno sjećati se naših ubijenih sugrađana, zbog njih, ali i zbog nas i naše budućnosti. Treba se podsjećati i na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili gladni, žedni, promrzli, a pored svega toga su bili izloženi stalnim i sistematskim granatiranjima i snajperskom djelovanju. Dokaz za to je više od 12.000 hiljada ubijenih građana Sarajeva, a od toga 1.60...", poručio je, između ostalog, Bekto.

Kako je zaključio, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

"Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni", naveo je Bekto.

Obilježavanje 31. godišnjice od ubistva devet građana Sarajeva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije