Obilježen Dan logoraša Vogošće

Fena
Obilježen Dan logoraša Vogošće
Godišnji skup povodom Dana logoraša Općine Vogošća održan je danas, a  počast stradalim logorašima odata je kod spomen-obilježja u vogošćanskom parku.

Preživjeli logoraši, članovi njihovih porodica i delegacije u povodu 5. maja, Dana logoraša Vogošće, položili su cvijeće i odali počast onima koji su tokom agresije na BiH u agresorskim logorima izgubili život, navodi se u saopćenju iz Općine Vogošća.

"Kroz agresorske logore  tokom agresije na BiH na području Vogošće je bilo zatvoreno više od 800 ljudi. Gotovo  polovina njih je ubijena ili odvedena u nepoznatom pravcu. Do sada je u više masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano 229 ubijenih, a za više od 60 Vogošćana se još uvijek traga", navodi se u saopćenju.

Prisutnima su se danas  obratili predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća Ahmed Hido i pomoćnik načelnika Općine Vogošća Zijad Kadrić.

Na  skupu je iskazano nezadovoljstvo dinamikom hapšenja i procesuiranja odgovornih za zločine počinjene na području Vogošće od  1992. do 1995. godine.  

Također je upućen apel Sudu BiH i Tužilaštvu BiH da energičnije počnu raditi poslove koji su im povjereni, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije