Logoraši iz Mostara pokreću tužbu protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića

Fena
Logoraši iz Mostara pokreću tužbu protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića
Upravni odbor Udruženja logoraša Mostar donio je odluku da će pokrenuti krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića, zbog negiranja presude Prliću i ostalim.

Tačnije, udruženje je ovakvu odluku donijelo na današnjoj sjednici, te je istaknuto kako će poduzeti sve mjere, radnje i postupke kako bi krivične prijave bile pokrenute protiv čelnih ljudi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, u skladu s Krivičnim zakonom FBiH.

"Čović i Ljubić su u više navrata prilikom javnih istupanja u medijima negirali presudu Međunarodnog suda od 29. novembra koja je izrečena u Hagu Prliću i ostalima", navodi se u saopćenju Udruženja logoraša Mostar, koje će u najkraćem roku uputiti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Podsjećamo, Haški tribunal 30. novembra pravomoćno je potvrdio presude takozvanoj Haškoj šestorci, odnosno čelnicima "Herceg-Bosne". Ovom presudom utvrđeno je postojanje međunarodnog oružanog sukoba tokom rata u BiH, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom BiH.

Bivši predsjednik samoproglašene Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Osuđeni su po više tačaka optužnice, među kojima je zločin protiv čovječnosti, kao i ubistva, progon i zatvaranje Bošnjaka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije