Sarajevo / Od danas novost u Hitnoj pomoći: Evo šta to znači za pacijente

29. 04. 2020. u 19:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 347

Blagovremeni pristup informacijama iz medicinske baze podataka od velikog je značaja i u tretmanu vitalnog ugroženog pacijenta. Zahvaljujući ažurnosti menadžmenta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS i podršci Zavoda zdravstvenog osiguranja KS od jutros sve njihove mobilne medicinske ekipe putem tableta i mobilnog interneta imaju pristup medicinskim podacima pacijenta.

"Na putu do pacijenta i na samom mjestu nesreće ekipe će biti u mogućnosti da se za kratko vrijeme upoznaju sa medicinskim kartonom pacijenta (raniji zdravstveni problemi, lijekove koje koristi, dijagnostičko-terapijske procedure koje su urađene i one koje su planirane, eventualne alergije..) što će uveliko unaprijediti tretman trenutnog medicinskog problema", poručuju iz Hitne pomoći.

Hitna pomoć KS - undefined

Foto: Hitna pomoć KS: Hitna pomoć KS

Nalaz koji ljekar napiše na mjestu nesreće a koji se tiče trenutnog stanja pacijenta odmah ulazi u bazu medicinskih podataka što će takodjer olakšati i unaprijediti daljni tretman pacijenta u drugim zdravstvenim ustanovama shodno potrebama.

"Naši ljekari bit će u mogućnosti da na mjestu nesreće propišu inicijalnu dozu potrebnog lijeka putem elektronskog recepta što će biti dovoljno do javljanja porodičnom ljekaru ili specijalisti gdje će terapija biti produžena ili korigovana. Sa ciljem zaštite medicinskog osoblja hitne pomoći KS te sprječavanja širenja infekcije koronavirusom, ljekari su dobili i aplikaciju preko koje obave skeniranje ličnog dokumenta pacijenta te u roku dvije sekunde dobiju informaciju da li je pacijentu izrečena mjera samoizolacije, da li je pozitivan na koronavirus ili je u procesu testiranja. Shodno dobivenim informacijama, osoblje će biti u mogućnosti na vrijeme obući adekvatan nivo zaštite te pacijenta na siguran način provesti kroz zdravstveni sistem", zaključuju.

KOMENTARI (1)