'Novogradski dani 2019': Mnoštvo sadržaja namijenjenih svim generacijama

Radiosarajevo.ba
'Novogradski dani 2019': Mnoštvo sadržaja namijenjenih svim generacijama
Foto: Općina Novi Grad / Detalj sa press konferencije

Ovogodišnja 23. po redu manifestacija "Novogradski dani 2019." trajat će od 31. maja do 30. juna, kada će građani imati priliku uživati u mnoštvu raznovrsnih programskih sadržaja, namijenjenih svim generacijama, od najmlađih sugrađana do penzionera.

Na više lokacija planirano je održavanja kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, koji će se odvijati u Centru "Safet Zajko", Centru za kulturu - vila Hadžihalilovića, platou ispred sportske dvorane Dobrinja, multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo i drugim lokacijama.

Najavljen je i koncert duhovne muzike na kojem će nastupiti Armin Muzaferija u pratnji tesavvufskog ansambla, zatim članovi hora "Hamza" i Aziz Alili, trećeg dana Bajrama, 6. maja, u 20 sati u Centru "Safet Zajko".

Koncert zabavne muzike sa Dženanom Lončarevićem održat će se, u petak 28. juna, u 21 sat ispred sportske dvorane Dobrinja. Dan poslije, planiran je koncert klasične muzike u izvedbi orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, a pod dirigentskom palicom Emira Mejremića. Koncert će se održati u multimedijalnoj sali Općine, u 20 sati.

U Galeriji Općine Novi Grad bit će veliki broj izložbi, stalnih postavki, Gazi Husrev-begove biblioteke, Umjetničke galerije BiH, zatim izložba Indire Kučuk – Sorguč "Sarajke na platnima bh. slikara", evolucijska prošlost od genetike do kulture.

Događaji poput internacionalnog festivala folklora koji će okupiti veliki broj učesnika iz Sarajeva, BiH i drugih zemalja zasigurno će izazvati pažnju posjetilaca, a i ove godine za penzionere će biti priređeno druženje u Centru "Safet Zajko", kao i "Porodični dan" za djecu i njihove roditelje. Omladinske i druge književne večeri održavat će se u Centru za kulturu - vila Hadžihalilovića na Dobrinji.

U saradnji sa Pozorištem mladih, u multimedijalnoj sali, 17. juna, u 12 sati bit će održana dječija pozorišna predstava "Princeza na zrnu graška" prilagođena gluhoj i nagluhoj i slijepoj i slabovidnoj djeci. Publika će imati priliku pogledati i pozorišnu predstavu SARTR-a “Savršen kroj“, 25. juna, u 19 sati u multimedijalnoj sali Općine.

Na sportskim terenima održat će se domaća i međunarodna takmičenja u sjedećoj odbojci, odbojci, fudbalu, rukometu, košarci u kolicima, tekvandou, karateu, boksu, atletici, šahu, plivanju, a neće izostati ni takmičenja u plesu i streljaštvu.

Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo, 8. juna na Golom brdu

U mjesecu junu obilježit će se 30 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno - oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine i perioda 1941-1945. godina. Jedna od najznačajnijih aktivnosti je Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč. Tajib Delalić, potpredsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ovog značajnog datuma, najavio je da će, u subotu 8. juna, na brdu Žuč, na lokalitetu Golog brda, uz prigodan program i druženje sa borcima biti obilježen jedan od najznačajnijih datuma u odbrani Općine Novi Grad i grada Sarajeva od agresora. Program će početi u 17 sati, gdje će biti upriličen koncert patriotskih pjesama nekadašnje vojne čete , historijski čas i ručak za oko 2.500 posjetilaca. Za građane koji budu željeli prisustvovati ovom događaju bit će obezbijeđen prevoz.

Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije “Novogradski dani 2019” je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije