Saradnja / Općina Novi Grad Sarajevo nastavlja sa podrškom povratnicima u Srebrenicu

16. 05. 2019. u 17:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić primio je danas delegaciju Općine Srebrenica koju je predvodio Hamdija Fejzić, pomoćnik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica, a u delegaciji su bili i predsjednik Skupštine Opštine Nedib Smajić, te Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik te Općine.

Tom prilikom razgovarano je o nastavku dugogodišnje saradnje između dvije lokalne zajednice i problemima sa kojima se susreću povratnici u taj grad, kao i o načinima njihovog prevazilaženja, te o projektima planiranim za naredni period.

Obzirom da Općina Novi Grad kontinuirano već deset godina iz budžeta izdvaja sredstva za podršku projektima Općine Srebrenica, te da je u ovogodišnjem budžetu planirano 50.000 KM za podršku povratku u ovaj bh. grad, razgovarano je na koji način će ta sredstva biti implementirana, a istaknuta je važnost da ona, prije svega budu usmjerena prema povratnicima i njihovim potrebama.

Predstavnici Općine Srebrenica izrazili su zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na podršci koju pruža Srebrenici, posebno kada je u pitanju finansijska pomoć, istakavši kako je to rijedak oblik konkretne pomoći Srebrenici.
Također je rečeno da je 2014. godine, kada je na čelu Općine Srebrenica bio Ćamil Duraković potpisan i sporazum o saradnji dvije lokalne zajednice u oblasti privrede, obrazovanja, kulture i civilne zaštite, te da tu saradnju treba nastaviti i u budućnosti.

„Općina Novi Grad Sarajevo od početka 1996. godine pruža pomoć prognanim Srebreničanima, onima koji su se vratili u Srebrenicu, na osnovu sporazuma koji je potpisan između dvije općine. To je jedna od prvih općina iz Federacije BiH koja u svom budžetu izdvaja sredstva za pomoć povratnicima u Srebrenicu“, izjavio je Fejzić.

Načelnik Efendić kazao je da će Općina Novi Grad i u narednom periodu nastaviti pomagati povratak u Srebrenicu kroz budžetsku podršku u infrastrukturnim projektima koji će se realizirati na prostoru Srebrenice, kako bi se poboljšali uslovi za život povratnika. Općina će kao i ranijih godina i u 2019. podržati organizaciju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

NEMA KOMENTARA