Novim zakonom Vlada neće finansirati "vječite studente"

Radiosarajevo.ba
Novim zakonom Vlada neće finansirati "vječite studente"
Skupština Kantona Sarajevo / Arhiv
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju i uputila ga u javnu raspravu koja će trajati 60 dana.

Kantonalni premijer Elmedin Konaković kazao je da je ovo "najreformskiji zakon do sada" i da će konačno biti riješeni problemi u oblasti visokog obrazovanja.

"Niz je pokazatelja koji su nama kao osnivaču bili dovoljni da mijenjamo stvari u ovom sektoru. Pravimo veliki iskorak", istaknuo je Konaković.

Donošenje novog zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, koji je Vlada krajem novembra utvrdila u formi Nacrta, izraz je potrebe za boljim uređenjem ove oblasti, bržom integracijom Univerziteta u Sarajevu uz njegovo efikasnije uključivanje u evropski prostor visokog obrazovanja.

Ono što predstavlja jednu od novina u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja je propisana obaveza svih visokoškolskih ustanova da uspostave jedinstveni informacioni sistem te odrede i dodijele korisničku šifru resornom ministarstvu radi ostvarivanja kontinuiranog uvida u baze podataka.

Prvi put se zakonski obavezuje visokoškolska ustanova da osigura određene olakšice za kandidate - osobe s posebnim potrebama prilikom upisa u prvu studijsku godinu kao i za studente tokom studija.

Kako je naglašeno, važna novina jeste i propisana obaveza visokoškolskih ustanova da kroz realizaciju nastavnog procesa pripreme studente za poslove koje će moći obavljati na osnovu dodijeljene diplome, i to na način da su obavezne u završnoj godini studija osigurati da se nastavni proces najmanje jedan semestar realizira kao praktična nastava.

Premijer Konaković smatra da je to jedna od najznačajnijih stavki novog zakona jer studenti i s najboljim prosjekom nisu spremni za tržište rada.

U dijelu zakona koji propisuje osnove za stjecanje i gubitak statusa studenta novina je sadržana u činjenici da je osiguran društveno odgovorniji odnos studenata prema javnim sredstvima na način da student koji se finansira iz budžeta Kantona ne može obnavljati godinu studija na teret javnih sredstava i zadržati taj status.

Zastupnici su ovaj dio jednoglasno podržali i stava su da nije racionalno finansirati ''vječite studente''.

Resorni ministar Elvir Kazazović pojasnio je da će redovnim studentima, ''budžetskim studentima'' koji ne pokazuju rezultate biti oduzet status, a da će na njihovo mjesto doći samofinansirajući koji redovno polažu ispite.

"Više nećemo finansirati studente koji ne uče, takve ćemo prebaciti u samofinansirajuće", kazao je Kazazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije