Novi zabrinjavajući podaci: Kvalitet zraka nezdrav na području Ilijaša i Sarajeva

0
Fena
Novi zabrinjavajući podaci: Kvalitet zraka nezdrav na području Ilijaša i Sarajeva
Foto: Fena / Ilustracija

U odnosu na prethodni dan kvalitet zraka je poboljšan na području grada Visoko, ali je i dalje nezdrav za stanovništvo.

Indeks kvaliteta zraka izmjeren jutros u devet sati iznosio je 169, dok je prethodnog dana indeks iznosio čak 360 i bio je opasan po zdravlje stanovništva.

Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). Kvalitet zraka opasan za stanovništvo je kada je vrijednost indeksa iznad 300.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Sarajevo večeras treći najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo večeras treći najzagađeniji grad na svijetu

Kvalitet zraka je, prema informacijama sa mjernih stanica u 9.00 sati, nezdrav na području Ilijaša i Sarajeva - u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio je 178 i 168.

U takvim uvjetima upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali stanovnici tih područja bi mogli također početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Preporučuje se smanjenje bilo kakvih vanjskih fizičkih aktivnosti: plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Za osjetljive grupe stanovništva zrak je jutros nezdrav na području Banja Luke, gdje indeks kvaliteta zraka u 9.00 sati iznosio 121, Maglaja 106, te Lukavca gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 106, podaci su koje je objavila na svome portalu nevladina organizacija Eko akcija.

Zrak je jutros umjereno zagađen na području Travnika i Kaknja, u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 53, te Bihaća, Jajca, Livna i Tuzle u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 57.

Podaci se prikupljaju sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Podsjetimo, prema podacima portala IQAir, glavni grad Bosne i Hercegovine u četvrtak navečer bio je treći najzagađeniji grad na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije