Kakav smo zrak udisali tokom vikenda: Evo šta nas očekuje narednih dana

0
Fena
Kakav smo zrak udisali tokom vikenda: Evo šta nas očekuje narednih dana
FOTO: AA / Ilustracija

Tokom vikenda kvalitet zraka u Bosni i Hercegovini je bio znatno bolji nego prethodne dvije sedmice.

Promjena vremena sa vjetrom i padavinama je uvjetovala dobar do umjereno zagađen zrak na mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Tokom subote gotovo da nije bilo prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti. Izuzetak su bile koncentracije sumporvodika u Visokom i Maglaju, ali i one su bile daleko niže od onih koje mogu negativno uticati na zdravlje ljudi.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Važna obavijest za građane: Sarajevo jutros najzagađeniji grad u BiH, izdate preporuke

Važna obavijest za građane: Sarajevo jutros najzagađeniji grad u BiH, izdate preporuke

Kako navode iz Odsjeka za kvalitet zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH narednih dana očekuje se postepeno povećavanje koncentracija zagađujućih materija (lebdećih čestica i sumpordioksida) u zraku sa izraženim dnevnim oscilacijama stanja kvaliteta zraka.

Također upozoravaju da će, kako vrijeme bude odmicalo, svaka stabilizacija atmosfere u narednom jesenjezimskom periodu garantovati i brže narušavanje kvaliteta zraka.

Prema mjerenjima u 12 sati danas je zrak u većini bh. gradova umjereno zagađen tako je indeks kvaliteta zraka u Tuzli iznosio 100, Kaknju 98, Sarajevu 94, Zenici 91 itd...

U takvim uvjetima upozorava se kako neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka te da te osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Kvalitet zraka danas je dobar na području Hadžića - indeks kvaliteta zraka u 12 sati iznosio je 29, Jajca, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 33, te Bihaća i Livna u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 42.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije