Novi Grad: Pratite koliko izbornih obećanja ispunjava lokalna vlast

Radiosarajevo.ba
Novi Grad: Pratite koliko izbornih obećanja ispunjava lokalna vlast
Radiosarajevo.ba / Dio općine Novi Grad u kojem će biti izgrađena Južna longitudinala
Dva mjeseca nakon lokalnih izbora u gotovo svim općinama diljem Bosne i Hercegovine lokalna vlast je konstituirana, te su novi vijećnici i načelnici preuzeli svoje funkcije.

Uporedo s tim započeli su i provođenje svojih programa, na osnovu kojih su i dobili povjerenje birača na izborima.

Portali Istinomjer.ba i Radiosarajevo.ba ovog puta donose vam analizu novih programa načelnika sarajevskih općina, koji su ostvarili izbornu pobjedu, a sve u cilju kako bi javnost imala jasan uvid u ono što im je obećano u predizbornim kampanjama, te kako bi na svojevrstan način mogli kontrolirati izabrane načelnike.

OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO

Jednu od najubjedljivijih pobjeda na proteklim izborima ostvario je Semir Efendić, kandidat SDA u općini Novi Grad Sarajevo i novi/stari načelnik ove općine. On je s ubjedljivih 65 posto osvojenih glasova zadržao svoju načelničku poziciju, a zahvaljujući predizbornom programu sa 47 obećanja, koliko je predstavio svojim biračima.

Neka od obećanja ponovljena su iz prethodnog programa, budući da iz različitih razloga nisu ostvarena tokom Efendićevog prethodnog mandata, te su najznačajnija među njima Otvaranje Tunela D-B iz pravca Dobrinje, te uređenje Memorijalnog kompleksa Žuč.

Od novih obećanja izdvojit ćemo ona najvažnija, a koja se tiču realizacije nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata, te se među njima nalaze:

  • Izgradnja prečistača vode u Reljevu, 
  • Izgradnja gradskog autoputa, 
  • Izgradnja južne longitudinale, te 
  • Početak izgradnje XII transverzale od Nedžarića prema Dobrinji.

Tokom prethodnog mandata, prema istraživanjima Istinomjera, načelnik Efendić je ispunio 30 posto obećanja datih u predizbornom programu 2012. godine, te se građani koji su mu i ove godine dali povjerenje mogu sigurno nadati ispunjenju jednog dijela programa. No, kako bismo osigurali trajni monitoring ispunjenja predizbornih obećanja u nastavku vam donosimo Mapu predizbornih obećanja općine Novi Grad, kako biste i vi sami tokom naredne četiri godine mogli kontrolirati rad vašeg načelnika i količinu ispunjenih obećanja.

Među obećanjima se nalaze razni projekti, od onih društvenih, pa sve do velikih infrastrukturnih koje smo ranije naveli, a za siguran monitoring ispunjenja predizbornih obećanja pozivamo vas da se uključite u kampanju monitoringa i sami tokom narednog perioda uvrstite fotografije na mapu s lokacijama novih obećanja koju vam donosimo u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije