Nova pravila o školskim takmičenjima u KS: Da li će biti olakšano đacima?

Radiosarajevo.ba
Nova pravila o školskim takmičenjima u KS: Da li će biti olakšano đacima?
Uskoro će biti potpisan memorandum kojim se definira način organizovanja i provođenja takmičenja i smotri učenika i djece iz predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo za školsku godinu 2018/2019.

Skoro potpisivanje memoranduma je bio povod sastanka kantonalne ministrice obrazovanja, nauke i mladih Zinete Bogunić s pomoćnicima opštinskih načelnika. Memorandum također definira vrijednovanje postignutih rezultata, nagrađivanje, finansiranje, praćenje i izvještavanje o učenicima.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj takmičenja i smotri je afirmacija odgojno-obrazovnog rada kroz predstavljanje dostignutog nivoa znanja, vještina i sposobnosti, te razvoja potencijala učenika u skladu sa njihovim afinitetima i interesovanjima.

Iz resornog ministarstva su podsjetili da je njihova svrha provjera rezultata rada, stečenih znanja, vještina i sposobnosti učenika iz nastavnih predmeta, odnosno oblasti, te se da se učenicima daje mogućnost da budu rezultati njihovog rada prepoznati i nagrađeni.

Za planiranje rasporeda takmičenja je odgovorna resorna ministrica. Obavezana je da do kraja novembra tekuće školske godine napravi plan i dostavi ga nadležnim opštinskim službama, predškolskim i školskim ustanovama.

Na sastanku je bilo riječi i o školskim područjima u osnovnim školama Kantona Sarajevo prilikom upisa učenika u prvi razred.

U autorskom tekstu objavljenom početkom prošlog mjeseca, profesorica jezika i književnosti Selma Karić je upozorila na pritisak kojem su izloženi đaci tokom takmičenja koja se uglavnom održavaju u drugom polugodištu.  Između ostalog, istakla je da postojeći sistem takmičenja, kao i obrazovanja u cijelini djeluje kontraproduktivno na đake.

Da postojeći sistem obrazovanja u Kantonu Sarajevo i ostatku Bosne i Hercegovine nije odgovarajući  postojećim potrebama, smatraju mnogi stručnjaci. Stoga, za nadati se da će pomenuti memoradnum odgovoriti na potrebe sarajevskih đaka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije