'Nova droga' u Sarajevu: Iz MUP-a i Hitne različite informacije

H. A.
'Nova droga' u Sarajevu: Iz MUP-a i Hitne različite informacije
Na području Kantona Sarajevo u posljednjih nekoliko dana govori se o pojavi 'nove droge'.

Nadležne organizacione jedinice Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo reagovali su na tu vijest, te istakli:

"Nemamo operativnih saznanja da je u našoj zemlji,pa tako i u Kantonu Sarajevo, došlo do pojave neke nove droge. Sve materije koje su u proteklom periodu  privremeno oduzimane od strane policijskih službenika, dostavljane su u skladu sa odredbama ZKP F BiH, na vještačenje u MUP F BiH,  nakon čega nije utvrđeno prisustvo nekih novih supstanci" istakli su iz MUP-a.

Također, istakli su da ne posjeduju nikakve zvanične podatke o neuspjelim reanimacijama, niti podacima o toksikološkim vještačenjima kojim bi se utvrdio eventualni uzrok smrti usljed prekomjernog konzumiranja droge.

"Što se tiče navoda o sintetičkoj marihuani, o čemu je bilo riječi početkom prošle godine,  nakon provjera u Zavodu za bolesti ovisnosti KS, nisu rađeni skrining  testovi osoba koje su imale znakove eventualnih predoziranja, niti su vršena odgovarajuća toksikološka vještačenja, tako da se ne mogu potvrditi navodi o postojanju „sintetičke marihuane" dodali su iz MUP-a.

No, za Radisarajevo.ba direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić istakla je da bi ipak trebalo doći, kako kaže, do detaljne provjere.

"Nešto se dešava novo. Nažalost, poznajem takve pacijente, i u njihovoj krvi je nešto novo, nešto sa čim se nismo susreli. Nedavno su nam umrla dva stara ovisnika, a nismo ih uspjeli reanimirati iako smo preduzeli sve mjere u skladu sa svjetskim standardima za reanimaciju kod predoziranja" ističe Softić, te samo zbog života pacijenata, kako kaže, bitno je da se detaljna istraga napravi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije