"Naši heroji nisu i ne smiju biti zaboravljeni": Obilježena godišnjica pogibije Mehe Porobića

0
Radiosarajevo.ba
"Naši heroji nisu i ne smiju biti zaboravljeni": Obilježena godišnjica pogibije Mehe Porobića
Foto: Vlada KS / Položeno cvijeće na mezar Mehe Porobića

U organizaciji Udružena dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Općine Ilidža, danas je polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti obilježena 31. godišnjica pogibije načelnika štaba 102. motorizovanje brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehe Porobića.

Cvijeće je najprije položeno na šehidskom mezaraju Kovači, a prigodan program upriličen je na Spomen obilježju Azići – Stup. Među onima koji su danas odali počast, bio je i ministar za boračka pitanja, Omer Osmanović.

"Često ponavljamo kako kultura sjećanja mora i treba da nadjača kulturu zaborava, i upravo su datumi poput današnjeg prilika da ojačamo kolektivno sjećanje. Naši heroji nisu i ne smiju biti zaboravljeni i mi smo tu da zajednički radimo na tome da se to i ne dogodi, te da svakodnevno podsjećamo na njihovu ulogu u našoj današnjoj slobodi.

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Danas obilježavamo pogibiju Mehe Porobića, sutra ćemo se sjetiti i Zaima Imamovića, svi su oni nama podjednako važni jer velika je cijena koju su platili za sve nas", poručio je ministar Osmanović.

Meho Porobić, načelnik štaba 102. motorizovane brigade, dobitnik je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", te Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, a ova priznanja dodijeljena su mu posthumno.

Poginuo je od snajperskog hica 8. oktobra 1992. godine u borbama za oslobođenje Azića, zajedno sa dvojicom saboraca, prilikom pokušaja da unište neprijateljski tenk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije