Spas za mnoge građane: Narodna kuhinja Stari Grad obilježila 26. godišnjicu rada

Radiosarajevo.ba
Spas za mnoge građane: Narodna kuhinja Stari Grad obilježila 26. godišnjicu rada
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / 26. godišnjica osnivanja Narodne kuhinje Stari Grad
Podjelom čaja i toplih obroka za sve svoje korisnike Narodna kuhinja Stari Grad iz Sarajeva u utorak ujutro proslavila je 26. godišnjicu od osnivanja.

Čak 1.200 korisnika na godišnjicu osnivanja ove kuhinje obradovano je dodatnom hranom i pićem, čime su zajednički obilježili svoju borbu kroz svakodnevicu.

"Ovom prilikom pozvali smo veliki broj javnih ličnosti, koji su iskazali spremnost da se na godišnjicu naše Kuhinje pridruže ovoj podjeli koja počinje u 7.30 sati. Također, svi ljudi dobre volje mogu se priključiti ovoj akciji i posebno su dobrodošli u našu kuhinju", navode iz Narodne kuhinje Stari Grad.

Inače, prvi obrok u prostorijama Narodne kuhinje Stari Grad skuhan je 27. marta 1992. godine, za potrebe stanovnika tada opkoljenog Sarajeva, što se uzima kao zvaničan datum formiranja Narodne kuhinje Stari Grad. Poseban je to dan i za Zilhu Šetu, popularnu tetku Zilhu, koja je i upraviteljica ove, za mnoge građane, spasonosne kuhinje.

"Otvorili smo vrata ove kuhinje davne 1992. godine, mnogih više nema među nama. Jedina sam ostala od kuhara. Dug i težak je to bio period. Svjedoci smo na kakvom je udaru bila kuhinja u ratu", prisjetila se tetka Zilha u nekim ranijim istupima početaka ove kuhinje.

Ovaj jubilej poseban je jer je i Narodna kuhinja Stari Grad nedavno dobila značajna sredstva donacijom nevjerovatnog humaniste. Naravno, riječ je o skromnom Aganu Hodžiću koji je testamentom ostavio čak milion KM za tri javne kuhinje u BiH, a među kojima se našla i Narodna kuhinja u Općini Stari Grad. 

Na ovaj način ova javna kuhinja u narednom periodu bit će u mogućnosti svojim korisnicima priuštiti dodatne namirnice i potrepštine, a sve zahvaljujući Hodžiću, Kanađaninu bh. korijena, koji je prošle sedmice oduševio cjelokupnu bh. javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije