Narod i pravda Centar: Mandić pokušava građanima oteti pravo na referendum

7
Radiosarajevo.ba
Narod i pravda Centar: Mandić pokušava građanima oteti pravo na referendum
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Srđan Mandić

Iz Naroda i pravde Centar oglasili su se saopćenjem u kojem navode da aktuelni načelnik Općine Centar Srđan Mandić pokušava građanima oteti pravo na referendum.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Dok načelnik Općine Centar Srđan Mandić redovno u javnim istupima šalje sigurne poruke o svojoj pobjedi na referendumu, u stvarnosti se služi svim sredstvima da sabotira njegovo održavanje. Naime, prema usvojenoj Odluci o pokretanju opoziva načelnika, te u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH, načelnik Mandić je dužan preraspodijeliti sredstva u Budžetu Općine Centar Sarajevo potrebna za provođenje postupka opoziva odnosno održavanja referenduma.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Podsjećamo, 10. augusta 2023. godine je potvrđena Odluka o opozivu, a od tog trenutka načelnik Mandić je svjesno odugovlačio sa preraspodjelom sredstava, a sve kako se referendum ne bi održao na zakazani datum, 17. septembar 2023. godine.

Javno pitamo načelnika, ukoliko je toliko uvjeren u svoju pobjedu zašto čini sve da do referenduma ne dođe? Itekako je jasno da ovakvim postupanjem načelnik Mandić želi kidnapovati demokratiju, odnosno ne dozvoliti građanima da daju konačni sud o njegovom (ne)radu.

Narod i pravda Centar: Istinom i konkretnim dokumentima razotkrivamo laži Srđana Mandića

Narod i pravda Centar: Istinom i konkretnim dokumentima razotkrivamo laži Srđana Mandića

Naime, načelnik Mandić se u dva navrata 28.08. i 29.08.2023. godine, obraćao predsjedavajućem Općinskog vijeća odnosno vijećnicima u Općinskom vijeću sa zahtjevom da Općinsko vijeće utvrdi sa kojih stavki u Budžetu će biti obezbijeđena sredstva za referendum (!?) iako naravno Općinsko vijeće nije nadležno za preraspodjele niti da daje načelniku upute u tom smislu, već je po zakonu jedini ovlašten za preraspodjelu i izvršavanje Budžeta, općinski načelnik.

Dakle, ovim dopisima Mandić samo kupovao vrijeme, a sve kako bi nastavio sa medijskom hajkom klevetanja, teorija zavjere i okrivljavanja svih drugih za svoj nerad. Zapravo, ovakvo postupanje Mandića je eklatantan primjer (između ostalog) zbog čega je i zatražen referendum. Sredstva su preraspodjeljena od strane načelnika tek 1.09.2023. godine, a sve kako bi svjesno sabotirao zakazani datum održavanja referenduma, 17.09.2023. godine.

S tim u vezi, za sutra je zakazana vanredna sjednica Općinskog vijeća sa početkom u 15:00 sati, na kojoj će biti predložen novi datum održavanja referenduma.

Prethodno, u 14:00 sati vijećnici koji su pokrenuli postupak opoziva će održati press konferenciju kako bi detaljno obrazložili javnosti pokušaje načelnika za sabotažom referenduma i kidnapovanjem demokratije.

Mandić o pritiscima: "Suludo je tražiti da izdam saglasnost na slučaj koji sam prijavio Tužilaštvu"

Mandić o pritiscima: "Suludo je tražiti da izdam saglasnost na slučaj koji sam prijavio Tužilaštvu"

Obavještavamo javnost da će zbog ovakvog (ne)činjenja Mandića već sutra biti podnesene krivične prijave za zloupotrebu položaja. Referendum će biti održan, ne igrajte se sa pravnom državom načelniče! Ne plašite se neminovnog, građani će dati svoj sud, a mi ćemo ga prihvatiti kakav god bio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije