Napad na sarajevsko groblje Bare: Oskrnavljeni nadgrobni spomenici

Radiosarajevo.ba
Napad na sarajevsko groblje Bare: Oskrnavljeni nadgrobni spomenici
PrtScr / Ilustracija (ovo nije fotografija koja prikazuje aktuelni slučaj iz teksta)
Napadi na vjerske objekte u BiH još uvijek su česti, a to je potvrđeno i nedavno kada je napadnuto sarajevsko groblje Bare.

Ove informacije saopćilo je Međureligijsko vijeće, iz kojeg su kazali da je Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo zaprimilo prijavu o napadu tokom kojeg su oskrnavljeni nadgrobni spomenici na pravoslavnoj, muslimanskoj i katoličkoj parceli.

Kako stoji u policijskom izvještaju, obavljenim uviđajem konstatirano je da je nepoznata osoba ili više njih, uz upotrebu fizičke snage, došlo do obaranja i oštećenja više nadgrobnih ploča s natpisima, kao i ukrasnih vaza.

Iz Međureligijskog vijeća su osudili ovakav napad kojim je "povrijeđeno dostojanstvo i svetost vječnih počivališta preminulih građana Sarajeva".

Iako je mnogo vremena prošlo od ratnih sukoba u BiH, vjerski objekti su još uvijek česta meta vandala, ističe se u posljednjem izvještaju Međureligijskog vijeća, u kojem smatraju da su kazne za ovakve napade premale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije