Nakon nestanka: Koliko dugo treba pustiti da voda teče prije nego je možemo piti

Radiosarajevo.ba
Nakon nestanka: Koliko dugo treba pustiti da voda teče prije nego je možemo piti
Foto: Privatni arhiv / Kuhinja
Kvalitet vode za piće u sistemu javnog vodosnabdijevanja se svakodnevno (i vikendima i praznicima) kontrolira u Laboratoriji za kontrolu kvaliteta vode, u sklopu KJKP „Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo.

Redovno se obavljaju mikrobiološke i fizičko-hemijske analize, a svakodnevno se analizira oko 30 uzoraka vode a rezultati potvrđuju, tvrde iz Vodovoda, da je voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja stabilnog kvaliteta i zdravstveno ispravna.

"Hlor u vodi se koristi da bi se osigurala i očuvala mikrobiološka ispravnost vode za piće. Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, maksimalna koncentracija hlora u vodi za piće iznosi 0,5 mg/L. Koncentracija hlora u našem sistemu se redovno prati na mjestima doziranja hlora i u distributivnom sistemu, tako da se postiže koncentracija hlora oko 0,3 mg/L", saopćeno je iz Vodovoda.

Građanima se iz Vodovoda preporučuje da nakon svakog prekida u vodosnabdijevanju puste da voda teče desetak minuta (zavisno od dužine i kvaliteta unutrašnjih instalacija).

"Bistra voda, koja iz razvodnog cjevovoda dolazi na česmu nakon prekida u vodosnabdijevanju je, prema rezultatima dosadašnjih ispitivanja, zdravstveno ispravna. U slučaju sumnje u kvalitet vode, građani se mogu obratiti našoj Laboratoriji za kontrolu kvaliteta vode, na telefon 033/440-024 ili dežurnom dispečeru na telefon 033/210-707", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije