City light u centru grada: Građani smatraju da panoi ne "pripadaju" zelenoj površini

A.I.M.
City light u centru grada: Građani smatraju da panoi ne "pripadaju" zelenoj površini
Foto:Facebook / Fotografije kojima su građani negodovali putem društvenih mreža
Na području općine Centar početkom jula osvanuo je određen broj City light panoa na koje su nezadovoljno reagirali građani, ali i Služba za inspekcijske poslove Općine Centar.

Najviše komentara na društvenim mrežama izazvao je pano postavljen u parku iza zgrade Predsjedništva BiH, a u kojem se nalaze spomen-obilježja velikana Davorina Popovića i Mirze Delibašića. Mnogi su ustvrdili i kako ovakvi panoi, ironično rečeno, vole zelene površine, ali i da njihova postavka ne izgleda baš najbolje jer su neki od njih postavljeni "malo ukrivo".

Uz to, neko vrijeme Citiy light panoe, "krasili" su pozivi općinske Službe za inspekcijske poslove kojima je pozvan nepoznatog izvođač radova da postupi prema zakonu te dostavi potrebnu dokumentaciju za izvršenu radnju.

Tragom navedenog, od Općine Centar zatražili smo odgovor na pitanje kako je moguće da Služba za inspekcijske poslove nema obavještenje o regularnosti postavljanja panoa.

"Inspektori u Inspektoratu Općine Centar u okviru svojih redovnih aktivnosti vršenja inspekcijskog nadzora  su ovlašteni prema Zakonu o inspekcijama KS-a, Zakonu o upravnom postupku FBiH, kao procesnim zakonima, te ostalim materijalnim propisima postupati prema datim nadležnostima, što znači da je ostavljanje poziva za subjekat nadzora jedan  uobičajeni procesni korak u radu inspekcije“.

Također, pozivi za stranke koji su bili zalijepljeni na panoima u ulici Radićeva do broja 5 i Mis Irbina, a koji su u međuvremenu skinuti, zahtjevali su dostavljanje potrebne dokumentacije za zauzimanje ove površine. Iz Općine tvrde da se nepoznati investitor u zahtjevanom roku (4. juli) javio Službi za inspekcijske poslove, te dostavio traženu dokumentaciju.

"Inspektor u okviru svojih ovlaštenja ima pravo ostaviti poziv za svakog subjekta nadzora i  tražiti podatke koji su mu potrebni za nesmetano vođenje inspekcijskog postupka. Investitor –subjekat nadzora se jeste odazvao na poziv inspektora i predočio na uvid traženo, to jeste predočio je potrebnu dozvolu", navodi se u odgovoru na ovo pitanje.

Sličan poziv ostavljen je i NN investitoru City light panoa u ulici Patriotske lige, prekoputa broja 22, za koju je donijeto rješenje o uklanjanju.

"Za isti se vodio inspekcijski postupak, a investitor je pribavio potrebnu dozvolu,“ pojašnjeno je iz Općine Centar.

Dakle, kako se navodi, City light panoi, kako god izgledali, poslavljeni su u skladu sa zakonom i u narednom periodu bit će dio glavnog grada BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije