Najavljeni veliki radovi u Sarajevu: Počinje rekonstrukcija vodovodne mreže

0
Radiosarajevo.ba
Najavljeni veliki radovi u Sarajevu: Počinje rekonstrukcija vodovodne mreže
Foto: Vlada KS / Sa potpisivanja ugovora

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i preduzeće "Vodovod i kanalizacija" danas, 1. februara, potpisali su ugovor sa Konzorcijem "Mibral" kao izvođačem radova na Projektu rekonstrukcije vodovodne mreže Kantona Sarajevo - Tranša II.

Vrijednost ugovora je 9,8 miliona eura i finansira se kreditnim sredstvima EBRD-a.

U ime ministarstva ugovor je potpisao resorni ministar Enver Hadžiahmetović koji je ovom prilikom podsjetio da je prvi ovakav ugovor potpisan još 2019. kada su izvršeni radovi na zamjeni elektroenergetskog sistema za što je utrošeno oko 10 miliona eura. Današnjim ugovorom je planirana rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja na području cijelog Kantona Sarajevo i to na lokalitetima općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te Vogošća i Ilidža.

Spremite zalihe: Mnoge ulice u Sarajevu i danas bez vode

Spremite zalihe: Mnoge ulice u Sarajevu i danas bez vode

"Sada počinje rekonstrukcija trasa na kojima su do sada bili najveći gubici vode. Nadamo se da će nakon ovog projekta, koji bi trebao trajati 24 mjeseca doći do znatnog smanjenja tih gubitaka. Prema Studiji koja je izrađena prije početka ovog projekta, gubici vode u vodovodnoj mreži bi za naredne dvije godine trebali biti svedeni na 50 posto, što predstavlja smanjenje od oko 20 posto u odnosu na stanje prije početka rekonstrukcije ovog sistema. Svima želim uspješan rad, a građani će svakako imati najveći benefit od ovog projekta", poručio je ministar Hadžiahmetović.

Ugovor je potpisao i Rusmir Salić, direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" koji je naglasio je da je ovo peta faza u procesu rekonstrukcije vodovodne mreže i pratećeg energetskog sistema, odnosno pumpnih postrojenja.

"Drago nam je da nakon dugo vremena možemo značajnija sredstva usmjeriti u obnovu vodovodne mreže. U ovoj fazi ona će se odvijati na trasi od oko 36 kilometara", poručio je Salić.

Radovi će se izvoditi u 45 ulica, a neke od njih su ulice: Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Kemala Kapetanovića - Grbavica, dio ulice Hamdije Čemerlića, Behdžeta Mutevelića, Aleja Bosne Srebrene, Osik, Huseina Đoze, Mitra Šućura, te Rašida Bešlije, itd.

U ime izvođača radova, domaćeg Konzorcija "Mibral" javnosti se obratila Maja Bralović Smith.

"Ovo je za našu firmu veoma značajan kapitalni projekt koji traži dosta truda i odgovornosti. Projekt je veoma kompleksan, traži ozbiljan pristup te se nadamo dobroj saradnji i razumijevanju od svih nadležnih kao i od građana u periodu radova na terenu. Projekt je podijeljen u pet sekcija koja obuhvataju preko 45 lokaliteta koji podrazumijeva postavljanje cjevovoda profila od 100 do 400 DN-a. Nakon ovog potpisivanja krećemo sa pripremnim radovima i vjerujemo da ćemo već početkom marta krenuti sa radovima na terenu" istakla je Bralović Smith.

O dinamici radova i režimu vodosnabdijevanja lokaliteta gdje se radovi budu odvijali građani će, kao i do sada, biti blagovremeno obaviješteni preko preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije