Najavljeni radovi u Sarajevu: Šetalište preko puta Predsjedništva dobit će novi izgled

4
Radiosarajevo.ba
Najavljeni radovi u Sarajevu: Šetalište preko puta Predsjedništva dobit će novi izgled
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je održao sastanak sa predstavnicima arhitektonskog studija 'Zec' na kojem je razgovarano o nastavku uređenja pješačkih zona na području ove lokalne zajednice. 

Sastanku sa načelnikom Mandićem prisustvovali su ugledni sarajevski arhitekta Amir Vuk Zec i arhitekta Mirsad Hadžirović.

Inicijalna ideja Općine Centar bila je urediti šetalište na potezu od ulice Trampina, odnosno od Hippy klupe do Marijin Dvora. Prva faza uređenja šetališta je okončana završetkom radova na pješačkoj zoni 'Sarajevski ćilim', a što je kod velikog broja građana izazvalo pozitivne komentare.   

U Tuzli večeras izmjerena temperatura od 21°C: Za subotu najavljeni orkanski udari vjetra!

U Tuzli večeras izmjerena temperatura od 21°C: Za subotu najavljeni orkanski udari vjetra!

Zbog sve učestalijih zahtjeva građana da se projekat uređenja sarajevskog šetališta nastavi, tema današnjeg sastanka bila je uređenje pješačkog pojasa na dionici od Ulice Koševo do Ulice Alipašina, kao druga faza realizacije projekta uređenja sarajevskog šetališta, čime bi se ta cjelina zaokružila kao jedan uređen prostor. 

Sarajevski ćilim
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Sarajevski ćilim

Namjera Općine Centar je uređivati pješačke zone na način da ljude zadrži na tom prostoru, da im ponudi mjesto za ugodnu šetnju, ali i za odmor u ugodnom ambijentu. Cilj je obezbijediti sigurno i vizuelno primamljivo šetalište sa pratećom infrastrukturom u urbanom centru grada, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Uvažavajući vrlo značajnu poziciju ovog prostora, te činjenicu da su pješačke površine na navedenoj dionici prekrivene asfaltom koji je u velikoj mjeri oštećen i dotrajao, Općina je odlučna u namjeri da ovaj prostor uredi. 

Želja je ovom prostoru vratiti nekadašnje sadržaje koji, između ostalog, podrazumijevaju i paviljon koji bi služio za organizaciju različitih vrsta događaja na otvorenom. Sa druge strane, namjera je prostor dodatno ozeleniti u cilju stvaranja prijatnijeg, zdravijeg i održivijeg urbanog okoliša koji odgovara potrebama i željama lokalne zajednice.

Srđan Mandić najavio nove radove: 'Crkva sv. Josipa dobit će okruženje kakvo joj i dolikuje'

Srđan Mandić najavio nove radove: 'Crkva sv. Josipa dobit će okruženje kakvo joj i dolikuje'

Također, projektom se predviđa i mogućnost izgradnje novog tramvajskog stajališta koje bi se u potpunosti uklopilo u ambijent.

Na sastanku je dogovoreno da se poduzmu neophodne aktivnosti i radnje kako bi se što prije krenulo sa realizacijom druge faze uređenja sarajevskog šetališta.  

Da podsjetimo, u toku su završni radovi na sanaciji pješačkog pojasa u Ulici Maršala Tita – dionica od trga ispred objekta 'Sarajevo šume' (poznatom kao 'trg ispred Bičakčića') do trga Karla Paržika na Marijin Dvoru, a pokrenuta je i procedura javne nabavke za izvođenje radova na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije