Srđan Mandić najavio nove radove: 'Crkva sv. Josipa dobit će okruženje kakvo joj i dolikuje'

2
Radiosarajevo.ba
Srđan Mandić najavio nove radove: 'Crkva sv. Josipa dobit će okruženje kakvo joj i dolikuje'
Foto: Facebook / Trg Karla Paržika

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar (NS) najavio je nastavak uređenja pješačkih zona na području ove općine.

Planirana je realizacija uređenja Trga Karla Paržika na Marijin Dvoru koja predstavlja nastavak uređenja pješačkih zona na području općine Centar. 

"Jedan od zaštitnih simbola naše opštine, crkva sv. Josipa dobit će okruženje kakvo joj i dolikuje umjesto ovog višedecenijskog rugla. Danas je pokrenuta procedura javne nabavke za uređenje Trga Karla Paržika. Ako sve bude u redu, možemo posao završiti do Božića. Idemo dalje", stoji u Facebook objavi.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Karlo Paržik (1857.-1942.) je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Projektovao je mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte. Crkva sv. Josipa na Marijin Dvoru, ispred koje je trg dobio njegovo ime, bila je njegov posljednji projekat.

Realizirao je više stotina projekata, a neka od njih postala su najznačajnija obilježja grada.

Jedan od zaštitnih simbola naše opštine, crkva sv. Josipa dobiće okruženje kakvo joj i dolikuje umjesto ovog...

Posted by Srđan Mandić on Tuesday, September 12, 2023

Najznačajnije Paržikovo djelo je zgrada Zemaljskog muzeja izgrađena u neorenesansnom stilu. Tri miliona enormno vrijednih eksponata danas se čuvaju u četiri paviljona koja je projektirao Paržik. Najstarija naučna i kulturna ustanova ovog tipa u BiH koja čuva historiju i identitet naše zemlje osnovana je 1888. godine, a zgrada je useljena 1913. godine. Osim što prikuplja, čuva i prezentira bh. kulturno naslijeđe, Zemaljski muzej BiH je važan dio očuvanja tog naslijeđa za generacije koje će doći iza nas.

Paržik je projektirao i druge simbole sarajevskog naselja Marijin Dvor. Projekt za izgradnju Crkve svetog Josipa nepoznatog autora, Paržiku je na preradu iz Rima donio nadbiskup Šarić. Tako je crkva koja je trebala biti izgrađena na periferiji Rima napravljena u Sarajevu u periodu od 1936. do 1940. godine uz prilagođeno arhitektonsko rješenje koje je napravio Paržik. Trg ispred crkve danas simbolično nosi njegovo ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije