Najavljen prvi štrajk u sarajevskim vrtićima: Šta traže zaposleni?

H. A.
Najavljen prvi štrajk u sarajevskim vrtićima: Šta traže zaposleni?
Na sastanku, održanom u ponedjeljak navečer, u organizaciji sindikalne podružnice JU "Djeca Sarajeva" više od 120 radnika, odgajatelja, odlučilo je stupiti u polusatni štrajk upozorenja.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a, za Radiosarajevo.ba potvrdio je da je štrajk upozorenja najavljen jer 136 radnika radi s ugovorom na određeno vrijeme, što čini samo 40 posto zaposlenih.

"Među njima je više od pola onih koji rade duže od tri godine i 50 onih koji rade više od pet godina. Ta situacija je izražena odgojnim grupama i često se mijenjaju odgajatelji zbog prekida ugovora", istaknuo je Sivro i dodao da je ovo prvi štrajk vrtića.

Sivro kaže da zaposleni žele dobiti podršku i roditelja, čija djeca borave u ovim odgajateljskim ustanovama.

"Nakon što su donijeli odluku, zaposleni se trebaju pripremiti za štrajk upozorenja, trebaju definirati minimum poslova, te odgovorni odgajatelji trebaju razgovarati na roditeljskim sastancima s roditeljima. Prije štrajka treba razgovarati s nadležnim u Vladi KS-a."

Dan štrajka upozorenja nije poznat, ali planirano vrijeme je da počne u 5 do 12 sati.

"Ako Vlada KS-a uradi šta zahtijevaju zaposleni, neće biti proveden drugi štrajk. No, ako ne uradi Vlada KS-a, prije ili nakon štrajka upozorenja, onda bi bila uslijedila priprema za proteste pred Vladom, gdje bi bila pozvana i djeca s roditeljima, da dođu i pitaju nadležne - znači li ovo da bi se ovako odnosili i prema svojoj djeci?", istaknuo je Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije