Načelno dogovoreno uvođenje jeftinijih godišnjih karata za studente

Radiosarajevo.ba
Načelno dogovoreno uvođenje jeftinijih godišnjih karata za studente
Ministar za saobraćaj KS-a Mujo Fišo danas je s predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Merimom Serdarevićem razgovarao o uvođenju jeftinijih godišnjih karata za javni gradski prijevoz studenata.

Sastanku je prisustvovala i zamjenica predsjednika Studentskog parlamenta Rijana Jusufbegović.

Načelno smo dogovorili da bi cijena ove karate bila maksimalno 100 KM, što predstavlja smanjenje trenutne cijene karte za oko 50 posto za redovne i redovne samofinansirajuće studente i oko 75 posto za vanredne“, kazao je ministar Fišo ovom prilikom.

Prema riječima predsjednika Serdarevića, ovaj dogovor odnosi se na sve studente koji pohađaju visokoškolske ustanove u KS,u bez obzira na status studija i na činjenicu u kojoj zoni žive.

„Karta bi važila u svim zonama i svim vidovima javnog gradskog prijevoza, odnosno vozilima javnog gradskog saobraćaja na području KS-a“, naglasio je ministar Fišo.

Na sastanku je objašnjeno da bi prilikom upisa studenti kupili kartu s izuzetkom onih koji dokažu da žive na udaljenosti manjoj od dva kilometra od visokoškolske ustanove koju pohađaju, a što bi dokazivali kućnom listom, ugovorom o zakupu smještaja, odnosno potvrdama iz studentskih domova. Studenti koji dokažu da u svom vlasništvu posjeduju privatno motorno vozilo također ne moraju posjedovati ovu kartu. Naglašeno je i da će se tokom provođenja ove procedure posebno tretirati studenti koji dokažu da su slabijeg imovinskog stanja, kao i da će se njima ova karta dodatno subvencinirati.

Istaknuto je i da ova aktivnost posebno ima smisla zbog najava i implementacije projekata zatvaranja tramvajskih stajališta i uvođenja sistema elektronske naplate karata u vozilima javnog gradskog prijevoza, čijom realizacijom neće biti moguće koristiti prijevoz bez karte.

Kako je najavljeno, ova aktivnost bi mogla početi sa primjenom već od ljetnog semestra predstojeće akademske godine, a do kada bi se okončale sve neophodne pripremne radnje za njenu uspješnu implementaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije