Načelnik Memić odgovorio na priče o mogućem migrantskom centru na Ilidži

Radiosarajevo.ba
Načelnik Memić odgovorio na priče o mogućem migrantskom centru na Ilidži
Facebook / Bivši načelnik općine Ilidža Senaid Memić

Povodom priče o migrantskom centru na području Općine Ilidža oglasio se načelnik ove općine Senaid Memić.

„Nemoguće je da se bilo šta radi na našem području a da ne postoji službena korespodencija sa nadležnim za rješavanje ovog problema. Ni Vijeće ministara ni Vlada Federacije BiH se zvanično nisu obratile Općini Ilidža. Postoji dogovor općina iz Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo da smještaj migranata bude pod određenim uslovima i određenog kapaciteta disperziran na čitavo području Bosne i Hercegovine. Normalno je da će stanovništvo MZ Blažuj i drugih dijelova općine Ilidža negodovati i štititi se od loših posljedica mogućeg smještaja. Naš uslov za ovo je bio da se ne dozvoli haos nego da se ljudski postupa uz apsolutnu kontrolu kretanja i ponašanja kao i stanja migranata“, smatra Memić.

Dodaje da je Općina Ilidža spremna pomagati i sarađivati u svemu što će Bosnu i Hercegovinu prikazati humanom državom, ali da nisu „spremni prihvatiti odgovornost za bilo čiju nesposobnost od nivoa države do nivoa Kantona“.

Opominjem da ne postoje ni policijske ni političke snage koje mogu ovaj problem kanalisati, te očekujem da plan funkcionisanja bilo čega što ima veze sa lokalnom zajednicom mora biti prihvaćeno od lokalne zajednice. Pozivam da svi koji imaju obavezu učine sve da ovaj problem bude riješen ljudski, pošteno i onako kako ćemo sačuvati i naše i dostojanstvo žrtava migrantske krize“, naglašeno je u saopćenju koje potpisuje načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije