Načelnik Ajnadžić i reis Kavazović obišli Kalin hadži Alijinu džamiju

Radiosarajevo.ba
Načelnik Ajnadžić i reis Kavazović obišli Kalin hadži Alijinu džamiju
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem, muftijom sarajevskim Enesom Ljevakovićem i predstavnicima Vakufske direkcije IZ u BiH, obišao lokalitet Kalin hadži Alijine džamije.

Na ovom prostoru, smještenom na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, okončana je posljednja faza arheološkog istraživanja.

Ajnadžić je upoznao reisa Kavazovića da su investitori ovog projekta – koji ima za cilj uređenje zapuštenog kompletnog lokaliteta parka, te konzervaciju arheoloških iskopina – Općina Centar i Vakufska direkcija IZ u BiH.

U toku istraživanja pronađeno je mnoštvo značajnih arheoloških nalaza, a najviše je metalnih nalaza, kostiju, fragmenata peći, keramike iz osmanskog perioda i dosta fragmenata stakla u boji, saopćeno je iz Općine Centar.

Na terenu su također pronađeni temelji cijelog kompleksa džamije, mezaristan, mezarje s oko 30 nišana, zatim deset santrača oko kojih se nalaze nišani različitih formi, a na jednom je pronađen i natpis na arapskom jeziku.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općinsko vijeće Centar donijelo odluku o izradi Urbanističkog projekta Pošta-Sud, gdje će građani tokom trajanja javne rasprave imati priliku predložiti njihovo viđenje lokaliteta, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije