Na Žuči otvoren Dom oslobodilaca grada Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Na Žuči otvoren Dom oslobodilaca grada Sarajeva
Foto: Općina Novi Grad / Na Žuči otvoren Dom oslobodilaca grada Sarajeva

Povodom dana Dana odbrane općine Novi Grad i 26. godišnjice pobjede boraca Armije RBiH na Žuči večeras je upriličena centralna manifestacija i otvaranje Doma oslobodilaca, koji predstavlja ulaznu kapiju za budući memorijalni kompleks koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog Brda, lokalitetu gdje su se tokom agresije na našu zemlju vodile žestoke borbe za odbranu grada Sarajeva i BiH.

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe. 

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da se Sarajevo podijeli na dva dijela. U borbi su učestovale jedinice Teritorijalne odbrane BiH iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća.

Otvaranju Doma oslobodilaca prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja, kao i brojni građani, te ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Na centralnoj manifestaciji uručena su općinska priznanja „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“. 

Pojedinačna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ uručena je ratnom komandantu Druge viteške brigade Esadu Pelki - Brzom, dobitniku najvišeg vojnog odlikovanja "Zlatni ljiljan" i drugih brojnih priznanja, dok je kolektivna dodijeljena Službi bezbjednosti Općine Novi Grad Sarajevo.

"Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad Sarajevo" posthumno je dodijeljena ratnom heroju Safetu Isoviću, zamjeniku komandanta Druge viteške brigade, dobitniku najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije